De ingang spoedeisende hulp bij de locatie in Hengelo RTV Oost

Bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) verdwijnen de komende twee jaar 150 fulltime banen. Het ziekenhuis, met locaties in Hengelo en Almelo, verwacht in 2017 een verlies van bijna tien miljoen euro.

Ondanks het verlies wordt de afdeling acute opnames uitgebreid, maar op andere afdelingen verdwijnen daardoor bedden en banen. Zo gaan er 25 banen van verplegend personeel verloren bij het ziekenhuis. Ook op andere afdelingen wordt flink gesnoeid. Bij de ondersteunende afdelingen worden 31 banen geschrapt.

Met het herstelplan moet het ziekenhuis er weer bovenop komen. Volgend jaar al moet dit een positief resultaat opleveren van 2,1 miljoen euro.

Geen gedwongen ontslagen

De directie van het ziekenhuis sluit gedwongen ontslagen niet uit. Vakbond NU'91 vindt dat voorbarig. "Wij zijn gewend om sociale plannen af te sluiten waarin wordt bepaald dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Ik zou het schandalig vinden als het ZGT niet lukt om er met ons uit te komen," zegt Gorrit Smit van de belangenbehartiger tegen RTV Oost.

De vakbond verwijst naar de situatie bij het Twentse ziekenhuis MST dat meer dan 300 banen schrapt de komende tijd. Daar werkt het sociale plan tot op heden goed, vindt Smit. Hij vindt dat ZGT maar eens "moet gaan buurten bij het MST".

Oud-minister Henk Kamp is aangetrokken om ZGT financieel weer gezond te maken. Hij gaat aan het werk als voorzitter van de Raad van Toezicht. Kamp is ook voorgedragen als voorzitter van ActiZ, de werkgeversorganisatie in de ouderenzorg.

STER reclame