Kiribati in de Grote Oceaan
NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeeland wil speciaal visum voor klimaatvluchtelingen

Nieuw-Zeeland wil klimaatvluchtelingen verwelkomen met een speciaal visum. De nieuwe regering heeft een speciale minister voor klimaatverandering die werk maakt van de plannen om 100 klimaatvluchtelingen van eilanden in de buurt op te nemen.

Eilanden in de Grote Oceaan merken al langer de gevolgen van klimaatverandering. Zo is de verwachting dat Kiribati over 80 jaar helemaal onder water staat door de stijgende zeespiegel. De regering wil gaan experimenteren met een speciale categorie visa maar moet daar nog wel een juridische strijd voor voeren. Tot nu toe is 'vluchten voor klimaatverandering' geen grond voor het verkrijgen van een humanitair visum.

Geen kans

Professor Costi van de Victoria universiteit in Wellington zegt tegen de krant The Guardian dat het onder de huidige internationale afspraken niet mogelijk is om klimaatvluchtelingen op te nemen. De opnamemogelijkheid geldt wel voor mensen die worden vervolgd vanwege afkomst, religie of nationaliteit of politieke voorkeur. "Dat zijn vrij strikte voorwaarden. Als je nu op grond van klimaatverandering asiel hoopt te krijgen, maak je geen kans. Je wordt gewoon teruggestuurd."

In de video hieronder leggen we je uit hoe we de komende jaren waarschijnlijk meer te maken gaan krijgen met klimaatvluchtelingen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Twee families van het eiland Tuvalu probeerden asiel te krijgen in Nieuw-Zeeland vanwege de verslechterende leefomstandigheden op hun eiland, dat ook wordt bedreigd door een stijgende zeespiegel. De families zeggen dat ze beperkt toegang hebben tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Hun aanvraag werd onlangs door de autoriteiten in Nieuw-Zeeland verworpen. Ook een inwoner van het eiland Kiribati probeerde het, in 2014, en werd daarmee wereldnieuws als de eerste klimaatvluchteling. Hij werd na een jaar procederen naar zijn eiland teruggestuurd.

Tuvalu en Kiribati liggen duizenden kilometers af van Nieuw-Zeeland

De nieuwe Nieuw-Zeelandse minister voor klimaatverandering benadrukt dat het om een experiment gaat om te kijken wat er juridisch mogelijk is. Het wordt uitgevoerd in overleg met de regeringen van de bedreigde eilanden.

Wanneer de eerste klimaatvluchteling een visum krijgt en aan welke voorwaarden hij of zij precies moet voldoen, is volgens correspondent Robert Portier nog niet te zeggen. Zo hebben niet alle eilandbewoners evenveel last van de klimaatverandering en zijn de verschillen per eiland groot. Dat moet eerst worden uitgezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl