'Na twee, drie jaar zijn de mensen Verbeek zat'
Ruim vier jaar na zijn ontslag bij AZ is Gertjan Verbeek terug in de eredivisie. Zondag gaat hij met zijn nieuwe werkgever FC Twente op bezoek bij PSV. In het Sportforum is de voorspelling dat de 55-jarige trainer de boel flink zal opschudden in Enschede.
"Verbeek heeft een van de meest dwingende blikken in het voetbal. Als hij komt, gebeurt er iets met een elftal", aldus Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad.
"Je haalt een markant figuur binnen met een sterke mening", klinkt het uit de mond van oud-schaatsster Renate Groenewold.
"Ik denk dat FC Twente nog wel wat te wachten staat met Verbeek aan het roer. En dat wij ook interessante tijden tegemoet gaan", zegt Voetbal International-journalist Martijn Krabbendam.
Krabbendam refereert aan het seizoen dat Verbeek trainer was van Feyenoord in 2008/2009. "Dat ging niet goed, want hij bemoeide zich overal mee. Zo moest bijvoorbeeld het hele krachthonk verbouwd worden."
Wijffels: "Ja, hij heeft wel een heel specifieke manier van werken..."
Krabbendam: "Dat werkt dan een jaar of twee, drie goed. Daarna zijn ze hem spuugzat en gaat de vlag uit als hij vertrekt."
In Enschede wordt Verbeek behalve coach ook technisch manager. Een dubbelrol dus. Dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen aan tafel. "Gertjan gaat aan Gertjan vragen wat voor werk hij heeft geleverd", zegt Krabbendam. "Maar FC Twente loopt niet over van voetbalverstand in de leiding."
Groenewold snapt er niets van. "Jezelf beoordelen kan binnen een organisatie volgens mij niet gezond zijn."
Analist op tv
Wijffels vindt het vooral vreemd dat Verbeek zijn werk als analist op televisie zal voortzetten. "Dat vind ik een misser van hem. Hij zegt dat hij zich niet monddood laat maken, maar als hij niet zijn mening geeft op tv, is zijn mening dan minder compleet?"
"Ik ben van hem gewend dat hij heel zwart-wit en uitgesproken is. Benieuwd hoe dat dan nu gaat", voegt Groenewold toe.
Feyenoord, een van Verbeeks voormalige werkgevers, zit in zwaar weer. Van de laatste zes competitiewedstrijden werd er slechts één gewonnen. De achterstand op PSV is in rap tempo opgelopen tot tien punten en wellicht nu al onoverbrugbaar.
In het kampioensjaar zat het Feyenoord geregeld mee in wedstrijden, maar dit seizoen bewijst dat het geluk een keer opraakt. "En als je je complete achterhoede verliest, heb je altijd problemen. Dan maakt het niet uit welke club het is", zegt Krabbendam.
De Feyenoord-watcher wijst ook op de blessure die spits Nicolai Jørgensen, de topscorer van vorig seizoen, enkele weken aan de kant heeft gehouden. "Je kunt je wel afvragen hoe al die blessures tot stand zijn gekomen. Hebben ze wel hard genoeg getraind met ook de Champions League op het programma?"
Nooit kampioenskandidaat
Wijffels noemt het vertrek van bepalende spelers een belangrijke oorzaak voor de malaise. Dirk Kuijt, maar ook de backs Terence Kongolo en Rick Karsdorp. "En Eljero Elia maakte altijd doelpunten op momenten dat anderen ze niet maakten", zegt hij.
Tegelijkertijd is de AD-journalist niet verbaasd over de terugval van de Rotterdammers. "Feyenoord is nooit een echte kampioenkandidaat. Vorig jaar was een uitschieter en nu zitten ze weer op een lager niveau."