AFP

De start van een overzichtsprogramma van films van Roman Polanski in Parijs is verstoord door tientallen feministische demonstranten. Zij drongen het instituut binnen waar de komende maand films van de omstreden regisseur worden getoond. Polanski, die ook aanwezig was, werd honend nageroepen.

Het overzicht is bedoeld om de 84-jarige Polanski te eren, maar vrouwengroeperingen vinden dat onterecht. "Verkrachters moeten niet geëerd worden", riepen de demonstranten. De betogers werden door beveiligingsmedewerkers naar buiten gewerkt, waar zij verder gingen met protesteren.

De activisten hadden het filmarchief Cinémathèque Française eerder al gevraagd af te zien van de vertoning van films van Polanski. Het instituut zei daarop gewoon door te gaan met zijn plannen, omdat het niet aan het instituut is om te moraliseren.

Seksueel misbruik

Polanski bekende in de jaren 70 dat hij in de VS een meisje van 13 seksueel had misbruikt, nadat hij haar had gedrogeerd. Sindsdien willen de Amerikaanse autoriteiten hem vervolgen.

Polanski vluchtte na zijn bekentenis uit de VS. Meestal verblijft hij in zijn geboorteland Frankrijk.

De regisseur werd de laatste tijd opnieuw in verband gebracht met verkrachtingen. Vorige maand deed een vrouw in Zwitserland aangifte tegen hem, omdat zij in 1972 als tiener verkracht zou zijn. In augustus beschuldigde een vrouw uit Los Angeles Polanski van seksueel misbruik, ook in de jaren 70.

STER reclame