NOS NieuwsAangepast

Amnesty: terrorismeafdelingen gevangenissen inhumaan

Op speciale terrorismeafdelingen in Nederlandse gevangenissen worden gedetineerden inhumaan behandeld. Dat schrijven Amnesty International en het Open Society Justice Initiative in een vandaag verschenen rapport.

Op de afdelingen in de penitentiaire instellingen De Schie en Vught werden gedetineerden in sommige gevallen zo lang opgesloten dat sprake is van langdurige eenzame opsluiting, wat volgens internationale mensenrechtenstandaarden ten strengste verboden is.

Ook staat in het rapport dat bewaarders veelvuldig vernederende visitaties uitvoeren, waarbij de gedetineerde volledig naakt is. Verder worden mensen die nog worden verdacht van een terroristisch misdrijf onder dezelfde omstandigheden vastgehouden als mensen die al veroordeeld zijn.

Aanbevelingen

De autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de afdelingen hebben zich bereid verklaard om enkele hervormingen door te voeren, maar Amnesty en het Open Society Justice Initiative vinden die onvoldoende.

Ze roepen de overheid ertoe op om ervoor te zorgen dat mensen niet meer automatisch op deze afdelingen worden geplaatst, maar dat van geval tot geval wordt bekeken hoe groot het risico is dat ze vormen. Ook willen ze dat de strenge maatregelen, zoals de opsluiting en de visitatie, worden gestaakt zolang niet wordt beoordeeld of ze noodzakelijk en proportioneel zijn.

'Humane en persoonlijke aanpak'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat de gevangenissen in Nederland, en dus ook de terrorismeafdelingen, voldoen aan de internationale regels.

Desalniettemin zijn er volgens het ministerie hervormingen in gang gezet. Zo wordt bij iedere gevangene beoordeeld of iemand een extremist is of een beïnvloedbare meeloper die nog openstaat voor de dialoog. De groepen gedetineerden worden apart van elkaar op de afdeling geplaatst om onderlinge beïnvloeding te voorkomen. Ieder van hen krijgt een persoonlijke aanpak die humaan en veilig is, zegt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl