Een protest tegen het transgenderverbod
NOS Nieuws

Amerikaanse rechter blokkeert transgenderverbod leger

Een Amerikaanse rechter blokkeert het besluit van president Trump om transgenders uit het leger te weren. Trump besloot afgelopen zomer dat transgenders bij de krijgsmacht kunnen worden ontslagen en niet welkom zijn als nieuwe rekruut.

Een groep transgenders uit het leger had de rechtbank gevraagd om het besluit tegen te houden. De rechter ging daarin mee omdat ze denkt dat transgenders hun ontslag met succes zullen aanvechten.

Ontslagen

In eerste instantie zei Trump dat hij helemaal geen transgenders meer in het leger wilde. Later liet hij in het officiële besluit ruimte voor uitzonderingen. Minister Mattis van Defensie kreeg toen de opdracht om bij transgenders per persoon te beoordelen of er ontslag moet volgen. Dat zou onder meer afhangen van de militaire noodzaak om iemand te behouden.

Trump besloot ook dat het Pentagon niet meer zou opdraaien voor de kosten van geslachtsveranderende operaties van militairen. Dat besluit mag van de rechter wél worden doorgevoerd.

Klinkende overwinningen

De Amerikaanse president wil transgenders weren omdat het leger gericht moet zijn op klinkende overwinningen. Op Twitter schreef hij dat de krijgsmacht niet moet worden belast met de "enorme medische kosten en verstoringen die transgenders met zich meebrengen".

Het is niet duidelijk hoeveel transgenders op dit moment in het Amerikaanse leger dienen. Volgens een studie zouden het er ongeveer 2500 zijn, plus 1500 reservisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl