APT
NOS NieuwsAangepast

Witte boeren willen hardere aanpak tegen 'plaasmoorde' Zuid-Afrika

Op verschillende plaatsen in Zuid-Afrika is geprotesteerd tegen gewelddadige roofovervallen op witte boeren. Agrariërs blokkeerden onder meer wegen. De duizenden betogers droegen veelal zwarte kleding, ter nagedachtenis aan de dodelijke slachtoffers.

Volgens AfriForum, een belangenvereniging voor witte boeren, zijn er dit jaar al 341 roofovervallen geweest. Daarbij zijn 71 boeren gedood. Volgens sommige boeren hebben de overvallen een racistisch motief. De Zuid-Afrikaanse overheid denkt dat de overvallen vooral gepleegd worden vanwege de buit.

'Het geweld wordt niet zwaar genoeg gestraft'

"Zwaar geweld wordt in Zuid-Afrika gewoon niet genoeg bestraft", zegt de protesterende Didi van Matroosberg. "Wij willen met deze bijeenkomst mensen op de been brengen. Het parlement moet weten dat we zwaardere straffen nodig hebben."

Voor de roofovervallen op witte boeren in Zuid-Afrika is zelfs een speciaal woord: 'plaasmoorde', naar het Zuid-Afrikaanse woord voor erf. De overvallen zijn vaak extreem gewelddadig. Boeren worden thuis, soms in hun slaap, overvallen en geregeld doodgemarteld. Daarna gaan de daders er met geld en juwelen vandoor.

Wij zijn hier niet om de oorlog te verklaren.

Hugo Smit

De boerderijen zijn een gemakkelijk doelwit omdat ze vaak in afgelegen gebieden liggen. Sommige boeren denken dat er een politieke agenda achter de moorden zit. De witte boeren bezitten veel grond en veel van hen zijn al weggetrokken uit Zuid-Afrika vanwege de onveilige situatie. De overgebleven boeren zijn bang dat ze ook worden weggejaagd.

Dat gevoel wordt versterkt door een wet die vorig jaar werd aangenomen. Daarmee kan Zuid-Afrika zonder instemming grond van boeren opkopen.

'Solidariteit'

In Kaapstad legt boer Hugo Smit uit dat het vandaag vooral een vreedzaam protest moest zijn: "Wij zijn hier niet om de oorlog te verklaren. We willen ons juist solidair tonen met alle mensen die een geliefde hebben verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl