Kinderen kunnen in België al jong naar school
NOS Nieuws

Scholen in Zeeuws-Vlaanderen moeten fuseren

Middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen moeten fuseren. Dat is een van de adviezen uit het rapport Gewoon Goed Onderwijs van de Taskforce Toekomstbestendig Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen. Die is in het leven geroepen door een aantal gemeenten in de regio, de provincie Zeeland en diverse scholen om iets te doen aan het dalende leerlingenaantal in deze regio.

Verscherpt toezicht

Onlangs kwam het Zwin College in Oostburg onder verscherpt financieel toezicht te staan. Het aantal leerlingen op de school is de afgelopen tijd flink gedaald, omdat veel kinderen in België naar school gaan.

Ouders in Zeeuws-Vlaanderen kiezen er vaak voor om hun kind al op jonge leeftijd in België naar school te sturen, omdat de kinderopvang daar goedkoper is. Kinderen blijven dan vervolgens hun hele schoolperiode in België, waardoor de scholen in Zeeuws-Vlaanderen leeglopen.

Andere oorzaken voor de leerlingenkrimp zijn de vergrijzing, de lange afstanden, beperkt openbaar vervoer en het afnemen van de bevolking.

Maatregelen

De Taskforce adviseert verder dat schoolbesturen moeten fuseren en dat ze beter moeten samenwerken met elkaar, bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van bepaalde vakken. Leerlingen zouden ook vakken moeten kunnen volgen op andere scholen. Zo kunnen ze toch de vakken kiezen die op hun eigen school niet worden aangeboden, omdat er te weinig leerlingen zijn.

Begin volgend jaar moet er door de scholen, gemeenten, de provincie Zeeland en de ministers van Onderwijs en Binnenlandse Zaken zijn ingestemd met de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl