Helena de Vries uit Warmenhuizen
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Warmenhuizers wonen al tientallen jaren op verontreinigde grond

Helena de Vries maakt zich ernstige zorgen. Al 25 jaar woont ze op een plek in Warmenhuizen waar vroeger een gasfabriek stond. Nadat de fabriek was gesloopt, werden er woningen gebouwd. De grond onder die huizen is alleen nooit goed gesaneerd.

De vrouw vertelt aan NH Nieuws dat ze bang is dat er een verband bestaat tussen de gezondheidsproblemen van haar gezin en de verontreinigde bodem.

Buurtbewoners hebben van advies- en ingenieursbureau Arcadis een brief gekregen waarin zij het advies krijgen contact met de bodem zoveel mogelijk te vermijden. "Mocht dat niet kunnen, dan stellen wij voor om bij contact met de grond handschoenen te dragen en na afloop uw handen goed te wassen", zo luidt de weinig geruststellende boodschap van Arcadis. "Wij werken al die tijd al zonder handschoenen in de tuin", zegt Helena de Vries verontwaardigd.

Grondmonsters

Herhaaldelijk trok ze bij de gemeente aan de bel, maar die vertelde haar keer op keer dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. Toen De Vries in augustus zag dat medewerkers van waterbedrijf PWN bezig waren met de waterleiding voor haar woning, snelde ze naar buiten.

Ze vertelde de medewerkers dat de grond mogelijk giftige stoffen bevat. Het waterbedrijf voerde twee maanden geleden een bodemonderzoek uit. Uit de grondmonsters blijkt inderdaad dat de grond sterk verontreinigd is. Ook het grondwater is vervuild.

Daarom heeft de gemeente Schagen Arcadis opdracht gegeven om historisch vooronderzoek te doen. Voor dat onderzoek zijn alle eerder uitgevoerde saneringswerkzaamheden en de exacte locatie van de gasfabriek in kaart gebracht.

"Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er op het voormalig gasfabrieksterrein sprake is van gevaar voor de volksgezondheid", schrijft het bureau in de conceptversie van het onderzoeksrapport. Toch benadrukt Arcadis dat er meer onderzoek nodig is om risico's uit te sluiten.

Sleuven graven

De gemeente heeft het bureau inmiddels opdracht gegeven voor vervolgonderzoek, waarvoor onder meer sleuven worden gegraven en wordt geboord. Dat onderzoek begint donderdag en duurt tot en met dinsdag 7 november, meldt de gemeente op de website. Ongeruste buurtbewoners zijn vanavond uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst van de gemeente Schagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl