Bosbranden komen elk jaar voor in Indonesië
NOS NieuwsAangepast

Hoeveelheid broeikasgas in atmosfeer sterk toegenomen

De hoeveelheid broeikasgas in de lucht stijgt sterk. Het meteorologisch bureau van de Verenigde Naties zegt dat vorig jaar het hoogste niveau in 800.000 jaar is bereikt.

De toename van de hoeveelheid CO2 was vorig jaar anderhalf keer zo groot als de gemiddelde stijging in de afgelopen tien jaar.

Als belangrijkste oorzaken wordt het natuurverschijnsel El Niño genoemd, waardoor het zeewater opwarmt. Warm zeewater neemt minder CO2 op dan koud zeewater, waardoor er meer in de lucht achterblijft. Daarnaast zorgt El Niño voor veel bosbranden in Zuidoost-Azië, waarbij ook veel koolzuurgas vrijkomt.

Gevaarlijk

Volgens de VN-meteorologen worden de klimaatdoelen van Parijs niet gehaald als de opwarming in dit tempo doorgaat. Een van de afspraken is dat de temperatuur op aarde hooguit twee graden mag stijgen en liefst minder, maar dat gaat volgens de wetenschappers op deze manier niet lukken.

"De wereld doet allerlei inspanningen om de CO2-concentratie te stabiliseren, maar keer op keer hoge zijn de concentraties hoog. De CO2 is definitief over de 400 parts per milion (ppm) heen, dat betekent dat 0,04 procent van de lucht uit CO2 bestaat", zegt Rob van Dorland van de KNMI. "Dat is nogal zorgelijk. Eigenlijk willen we doelstelling halen die tijdens het klimaatverdrag in Parijs is afgesproken, dat de opwarming beperkt blijft tot 1,5 graden, maar het wordt steeds moeilijker om die te halen."

De Verenigde Naties waarschuwen voor ernstige verstoringen van het ecologisch systeem en een gevaarlijke temperatuurverhoging als de hoeveelheid broeikasgas verder toeneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl