Mensen zwaaien met Spaanse vlaggen in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Martin (82) maakte 2000 vlaggetjes uit protest tegen onafhankelijkheid

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Zeven uur rijden had hij ervoor over om erbij te zijn. Martin Sagrera (82) is samen met wat vrienden in de auto gestapt en van zijn woonplaats Madrid naar Barcelona gereden om te demonstreren tegen onafhankelijkheid.

Vroeger woonde hij aan de Costa Brava. Hij voelt zich dan ook Catalaans én Spaans. Hij is tegen afscheiding, net als de meerderheid van de Catalanen, zegt hij.

Martin Sagrera

Dat de centrale regering in Madrid afgelopen vrijdag de macht heeft overgenomen van de Catalaanse autoriteiten vindt Sagrera een goede zaak. Hij is vooral blij dat er al snel nieuwe verkiezingen komen.

De verkiezingen op 21 december zullen goed uitpakken voor de tegenstanders van onafhankelijkheid, denkt hij. "Er zijn zo veel fouten gemaakt door de afgezette regering. En er is geen steun van de Europese Unie, van China en van de Verenigde Staten voor een onafhankelijk Catalonië."

Protesten

Sagrera staat zeker niet alleen in zijn protest. Er waren vandaag honderdduizenden Spanjaarden op de been in Barcelona om te betogen tegen onafhankelijkheid. Gisteren protesteerden ook in Madrid duizenden mensen tegen een onafhankelijk Catalonië.

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont riep de demonstranten op tot een vreedzaam protest. Zelf riskeert hij gearresteerd te worden als hij zich niet neerlegt bij zijn afzetting. Een Belgische staatssecretaris bood hem voor dat geval asiel aan, maar dat aanbod trok de Belgische premier Charles Michel later in.

Tweeduizend

Op de straten in Barcelona blijft Sagrera borden en vlaggen uitdelen aan demonstranten die langslopen. Er staan anti-separatistische teksten op als: 'Golpe no!' oftewel 'Staatsgreep nee!'

Hij heeft de borden zelf gemaakt. Tweeduizend stuks. Een papier op een houten stokje, wat nietjes erin en klaar. Het kostte wat geld en moeite, maar dat is het waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl