Carolijn Visser wint de Libris Geschiedenis Prijs 2017 met haar boek Selma Libris Geschiedenis Prijs

Carolijn Visser heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, de prijs voor het beste historische boek van 2017. Een jury onder leiding van oud-minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking vond haar boek Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao het beste van de vijf genomineerden.

Het is het verhaal van een vrouw die in de Tweede Wereldoorlog met haar vader wordt gedeporteerd, uit de trein springt, onderduikt en na de oorlog in Cambridge haar Chinese man leert kennen. Ze vestigt zich met hem in China en komt daar terecht in de Culturele Revolutie, de bloedige zuiveringen in China eind jaren 60 en begin jaren 70. Het is een combinatie van persoonlijke-, familie- en wereldgeschiedenis.

Goed leesbaar

De Libris Geschiedenis Prijs is voor de elfde keer uitgereikt. De prijs is bedoeld voor Nederlandstalige boeken waarin een verhaal wordt verteld op basis van gedegen historisch onderzoek. Ze moeten goed leesbaar zijn en een breed publiek aanspreken. De winnaar krijgt een bedrag van 20.000 euro.

De jury had lof voor alle genomineerde titels. "Het is een uitstekend jaar voor het Nederlandse geschiedenisboek", zei voorzitter Ploumen in OVT op NPO Radio 1.

Behalve Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao waren nog vier boeken genomineerd: Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 van Martin Bossenbroek, Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw van Craig Harline, Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme van Ewoud Kieft en Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa van Luc Panhuysen.

STER reclame