Kiki Bertens en Johanna Larsson zijn er niet in geslaagd de WTA Finals in Singapore te winnen. Het Nederlands/Zweedse duo boog in de finale van het lucratieve seizoenstoetje met 6-4, 4-6, 5-10 voor Timea Babos en Andrea Hlavackova.

Bertens verliest dubbelspelfinale WTA Finals Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bertens en Larsson begonnen ontspannen aan de finale. De Zweedse serveerde goed en Bertens was sterk aan het net. Ze pakten de eerste set door op 5-4 de eerste break te maken.

In de tweede set nam de spanning toch toe bij Bertens en Larsson, die steeds meer foutjes maakten en negatiever over de baan bewogen. Bertens leverde meteen haar service in, maar die break kon nog weggepoetst worden. Dat lukte niet na serviceverlies van Larsson op 3-3.

De eindstrijd werd beslist met een supertiebreak. Bertens opende met een dubbele fout en in het vervolg liep ze met Larsson achter de feiten aan. Met agressief en overtuigend spel stelden Babos en Hlavackova de zege veilig.

Kiki Bertens en Johanna Larsson AFP

"We hebben een mooi jaar gehad, de hele reis hier naartoe was geweldig", zei Bertens. "Het was een zware finale. De nederlaag doet nu een beetje pijn, maar ik denk dat we uiteindelijk heel trots kunnen zijn."

De verloren finale levert Bertens en Larsson samen 224.000 euro op. De winnaars mogen 430.000 euro verdelen.

Bertens in voetsporen van Stöve en Bollegraf

Bertens trad met haar finaleplaats in de voetsporen van Betty Stöve en Manon Bollegraf, de enige twee andere Nederlandse tennissters die zo ver wisten te komen bij het eindejaarstoernooi.

Stöve haalde in de jaren zeventig van de vorige eeuw vier keer de finale en won er twee: in 1977 met de (toen nog) Tsjechische Martina Navrátilová en twee jaar later met de Française Françoise Dürr.

Bollegraf verloor, aan de zijde van de Amerikaanse Nicole Arendt, haar enige finale in 2000.

STER reclame