FC Groningen-trainer Ernest Faber
NOS VoetbalAangepast

Faber houdt hoop: het is niet zo dramatisch als iedereen zegt

Ooit bedacht een slimme citymarketeer de slogan 'Er gaat niets boven Groningen'. Een uitstekend motto voor een provincie die vooruit wil. Maar een molensteen voor een voetbalclub die al maanden worstelt met zichzelf.

Er gaat namelijk heel veel boven FC Groningen. Op dit moment welgeteld twaalf clubs, om precies te zijn.

Trainer Ernest Faber heeft de grap al te vaak gehoord sinds hij in de zomer van 2016 aantrad in het Hoge Noorden. "Het is maar hoe je het bekijkt. Als je de komende wedstrijden goed doorkomt, kun je zomaar weer bovenaan staan."

Groningen-trainer Faber houdt moed: ons spel is niet zo dramatisch

Positivisme kan Faber niet ontzegd worden. En hij kan putten uit het recente verleden. Vorig jaar was het perspectief van zijn ploeg na negen eredivisieduels namelijk nog slechter. Toen stond Groningen zestiende met een schamele zes punten.

Na de winterstop kwam de ommekeer en wist FC Groningen zich op de laatste speeldag nog te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. De smaakmakers van die succesvolle tweede seizoenshelft waren de aanvallers Bryan Linssen, Mimoun Mahi en Oussama Idrissi.

Maar Linssen maakt zijn goaltjes tegenwoordig voor Vitesse en Mahi en Idrissi werden deze week disciplinair geschorst. De vraag is: wie moet nu het verschil gaan maken?

"Het spel is niet zo dramatisch als iedereen zegt", vindt Faber. "Uiteindelijk houd ik vast aan mijn eigen visie en probeer ik het steeds beter te doen met mijn staf en mijn spelers."

Degradatiezone

Zondag reizen de Groningers af naar Rotterdam voor het duel met Sparta. Bij een nederlaag komt de degradatiezone weer dichtbij.

Faber haalt er de schouders over op. "Het moet elke wedstrijd gebeuren, dus ook zondag. Die druk leggen we onszelf op. Maar dat heeft elke ploeg. Geen enkele ploeg gaat de wedstrijd in met de olympische gedachte. Wij willen zondag die drie punten hebben."

Padt ziet geen crisis: een keer winnen en we zijn vertrokken

Ook doelman Sergio Padt heeft wel voor hetere vuren gestaan. "Ik heb een periode bij AA Gent meegemaakt, waarin er een nieuw stadion kwam en er weinig aan de selectie werd gedaan. Als Gent moet je altijd voor de topzes meedoen, maar wij stonden op een gegeven moment vijftiende. Dat was de moeilijkste periode in mijn carrière."

Dan valt de dertiende plaats van FC Groningen in de eredivisie en de vroegtijdige uitschakeling in het bekertoernooi inderdaad nog wel mee. Vraag is of de Groningse aanhang daar ook zo over denkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl