In Oude Pekela reed een auto op een omgewaaide boom
NOS NieuwsAangepast

Overlast door harde wind, kades Delfzijl ondergelopen

De harde wind die vannacht en vanmorgen over Nederland trok, heeft op enkele plekken tot overlast geleid. Door omgevallen bomen raakten in het noorden en oosten van het land auto's beschadigd.

In het Overijsselse Borne reed een politieauto op een omgewaaide boom. De twee agenten in de auto raakten lichtgewond. Een agent had nekklachten maar kon na controle in het ziekenhuis weer naar huis.

Overlast door harde wind

Het KNMI had voor de kustprovincies en voor Flevoland en Drenthe code geel afgegeven vanwege mogelijk zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Rond 12.00 uur gold die waarschuwing alleen nog voor Groningen en Friesland.

Op de Noordzee kwamen twee schepen in de problemen. Een bemanningslid van een containerschip raakte zwaargewond. Hij is met een helikopter van de Kustwacht naar het AMC in Amsterdam gebracht. Het schip raakte ook een container kwijt.

Bij het tweede schip sloegen de ramen uit de brug stuk, waarna er water naar binnen kwam. Daardoor ging apparatuur kapot en werd het schip beperkt manoeuvreerbaar. De Kustwacht heeft een sleepboot naar het schip gestuurd.

Reddingboten op weg naar het schip bij Terschelling

In Delfzijl waren uit voorzorg de dijkdoorgangen gesloten. Ook was in de zeesluis van het Eemskanaal de stormvloedkering dicht.

Rond 06.00 uur werd in Delfzijl de hoogste waterstand bereikt, het water stond toen 3,6 meter boven NAP. Dat was minder dan de verwachte 4 meter, maar hoog genoeg om de kades onder water te doen lopen.

Ondergelopen kades in Delfzijl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl