Om 03.00 uur ging de klok een uur terug ANP

In heel Europa is vannacht de wintertijd ingegaan. Om 03.00 uur werd de klok een uur teruggezet. Dat betekent dat het vanaf nu 's ochtends eerder licht is, maar ook dat het in de avond eerder donker wordt.

De wintertijd duurt vijf maanden. In maart gaat de klok weer een uur vooruit.

Brandstofbesparing

De eerste keer dat de zomertijd werd ingevoerd, was in 1916 in Duitsland. Doordat het 's avonds langer licht bleef, werd in het land brandstof bespaard. Een dag later voerde Nederland de zomertijd ook in.

In 1946 werd de zomertijd weer afgeschaft, maar in 1977 keerde hij weer terug vanwege de oliecrisis. Sinds de jaren 80 loopt het ingaan van de zomertijd in heel Europa gelijk.

Deze week maakten leden van het Europees Parlement bekend dat ze serieus werk willen gaan maken van het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Zeventig Europarlementariërs roepen de Europese Commissie op er iets aan te doen.

De parlementariërs beroepen zich op een studie waaruit zou blijken dat het verzetten van de klok een energiebesparing van 0,3 procent oplevert.

Nacht van de Nacht

In de nacht dat de wintertijd ingaat, worden op veel plekken in Nederland activiteiten georganiseerd. Met deze Nacht van de Nacht willen de natuur- en milieu-organisaties aandacht vragen voor de schoonheid van de nacht.

Op meer dan 500 plekken konden mensen wandelingen in het donker maken of een workshop sterren kijken bezoeken. De organisatie schat dat er dit jaar zo'n 45.000 mensen op af zijn gekomen.

STER reclame