Fietsers in de mist
NOS NieuwsAangepast

Meer verkeersongevallen in de winter door duisternis

In het donker gebeuren meer verkeersongelukken, en al helemaal als het dan ook nog eens slecht weer is. Die - niet helemaal verrassende conclusie - komt naar voren in een rapport (.pdf) dat in opdracht van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA is opgesteld.

Het rapport is gebaseerd op ongevalsstatistieken tussen 2014 en 2016. Vooral in de ochtendspits blijken de meeste ongelukken te gebeuren.

November laat het grootste aantal ongevallen zien. Voetgangers lopen in deze periode het grootste risico en zijn vier tot vijf keer vaker betrokken bij ernstige verkeersongevallen dan in andere maanden. Fietsers zijn in de donkere herfst- en wintermaanden ongeveer drie keer vaker bij een ongeluk betrokken.

Smartphone

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat het verstandig is als voetgangers, net als fietsers, ook lampjes of reflecterende jasjes dragen "om drama's op de weg te voorkomen". Wandelaars zijn volgens een woordvoerder niet goed herkenbaar of afgeleid. Dat laatste komt vooral doordat ze op hun smartphone kijken in plaats van naar het verkeer.

De verkeersveiligheid loopt terug, zeggen de verzekeraars. Vorig jaar waren er 50.000 meer aanrijdingen dan in 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl