Geen afnemer voor 90.000 pompoenen
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Noodklok voor pukkelpompoenen in Friesland

Eén hagelbui leidt waarschijnlijk tot een grote strop voor het Friese boerencollectief De Streekboer. Pompoenen raakten door de hagel zo beschadigd dat de vaste afnemer ze niet meer wil hebben. De Streekboer zoekt nu een snelle bestemming voor 90.000 pukkelpompoenen. Ze moeten binnen twee weken van het veld af.

Met de kwaliteit is niets mis, bezweert de pompoenkweker. Alleen de schil van de pompoen is beschadigd. In totaal liepen 125.000 pompoenen volgens Omrop Fryslân puistvormige uitstulpingen op.

Met een actie op Facebook wist het collectief nog 35.000 pompoenen te verkopen. De rest ligt nog op het veld en de tijd begint te dringen. "Red de Pukkelpompoen!", schrijft De Streekboer op zijn website. De 90.000 pompoenen worden nu onder de kostprijs aangeboden. Kopers moeten zich snel melden, want bij nachtvorst (het collectief verwacht die binnen twee weken) gaat de oogst verloren.

Gouden bloemkolen

De Streekboer voerde vorig jaar oktober ook actie, toen voor 60.000 bloemkolen die geel waren geworden door de zon. Onder het motto 'Red 60.000 Gouden Bloemkolen' werd de groente op een manifestatie in Leeuwarden te koop aangeboden. Een kok leverde recepten of maakte de bloemkool direct klaar.

Advertentie via Ster.nl