Hans Kraay sr. ANP

Met veel respect reageert de voetbalwereld op het overlijden van Hans Kraay sr. Clubs, prominenten en journalisten tonen hun medeleven met de familie van de oud-speler, trainer en analist.

Als student journalistiek komt Tom Egbers in aanraking met Kraay sr., die op dat moment commentator is bij Studio Sport. De jonge Egbers neemt een interview voor de schoolkrant af, niet wetende dat de twee later als presentator en analist een televisiestudio zullen delen.

"Pas na lang aandringen stemde hij toe met het interview", vertelt Egbers in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Hij kwam wel met een voorwaarde: hij wilde niet over het verleden praten. Alleen over het heden en de toekomst. Dat spraken we ook af."

De beginnend journalist Egbers besluit om een kader toe te voegen aan het artikel. "Ik vond dat ik dat moest doen voor de lezers die hem niet goed kenden. In het kader stonden de clubs waar hij had gewerkt. Daar stond dan telkens achter dat hij daar vroegtijdig was vertrokken."

Een half jaar later komt Egbers Kraay tegen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Ik had hem het stuk opgestuurd en vroeg of hij het had gelezen. Hij zei: "Ja, jongen. Ik heb het gezien. Jij krijgt nooit meer een interview van me!". Jaren daarna heb ik alsnog heel plezierig met hem samengewerkt."

Analist Kraay sr. geniet van 'formidabele' Van der Sar

In de tijd bij Studio Sport hing Egbers vaak aan de lippen van de analist Kraay sr. "Zijn stemgeluid staat voor gezag. Als hij over voetbal sprak, luisterde je. Hij was met recht een icoon."

Collega-sportjournalist Kees Jansma kende Kraay sr. ook goed. "Er gaat gelijk vijftig jaar door je heen. Dat is een lange tijd, bijna een mensenleven..."

Vriendschap

In die jaren bouwden Kraay sr. en Jansma een vriendschappelijke band op. En de sportcommentator zag ook de kanten van Kraay die voor het grote publiek waarschijnlijk verborgen bleven.

"Het was een man die hard en recht door zee was, maar ik heb hem ook leren kennen als een warm en geestig persoon. Al met al een prettige man met veel gezichten."

Kees Jansma en Hans Kraay sr. OrangePictures

En bovendien een die verslaafd was aan voetbal. "Een ongelofelijke passie voor voetbal. Altijd bezig met hoe het anders kan, hoe het beter kan. Soms was dat wellicht een tikje extreem, maar als analist had hij natuurlijk enorm veel ervaring in het voetbal en dat bracht hij mee."

Toch had Kraay sr. het bij veel clubs ook lastig. "Hij was vaak rechtlijnig. Als hij iets vond, dan ging hij daarvoor en dan was dat de waarheid", legt Jansma uit.

Twitter

Via Twitter tonen ook veel prominenten, clubs en journalisten hun respect voor de voetbalman.

STER reclame