Huntelaar of Dolberg: wat zeggen de cijfers?

Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg NOS

Naast een zege op de rivaal en de drie punten voor de ranglijst, heeft de Klassieker van vorige week Ajax misschien nog wel meer opgeleverd. De Amsterdammers mogen immers de verwachting koesteren dat Kasper Dolberg met zijn goals eindelijk de ban gebroken heeft.

Tot aan zijn eerste doelpunt tegen Feyenoord had de Deen dit seizoen in 450 speelminuten in de eredivisie namelijk nog niet gescoord. Marcel Keizer deed er in de voorbije weken dan ook niet geheimzinnig over dat zijn eerste spits zoekende was. "Hij is even minder in vorm", liet de Ajax-trainer zich meer dan eens ontvallen.

Keizer had daarnaast de luxe dat hij met Klaas-Jan Huntelaar een spits had die wel scherp uit de zomerstop was gekomen. Maar saillant genoeg vond die juist het net niet meer vanaf het moment dat hij Dolberg definitief had afgelost als basisspeler.

Huntelaar begint sterk aan rentreeseizoen bij Ajax
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vorig weekend maakten beide aanvallers dus een einde aan een periode van droogte in de competitie - die voor de een wel langer duurde dan voor de ander.

Beiden schoten Ajax bovendien ook op voorsprong in De Kuip. Huntelaar maakte de 0-1, zijn vervanger Dolberg zorgde ruim twintig minuten later voor de 1-2 en pikte in de slotfase van het duel ook meteen maar even zijn tweede treffer van het seizoen mee.

De verdediging van Feyenoord was op dat moment niet meer serieus te nemen, maar de wijze waarop Dolberg de bal met de borst meenam en vervolgens soepel langs Brad Jones schoot, doet vermoeden dat hij het vertrouwde gevoel terug heeft.

Dolberg op schot in De Kuip
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De doelpunten van Dolberg passen bovendien bij de recente uitspraken van Keizer die voor de Klassieker al zei dat de Deense spits "terugkerende" is.

Het roept de vraag op of dat dan ook een terugkeer in de basis impliceert en hoever Dolberg daar nog van verwijderd is. Niet voor niets omschreef Keizer hem aan het begin van het seizoen als "uiteindelijk onze eerste spits".

Vergelijkbare statistieken

Mocht dat moment zich aandienen, dan zal dat ten koste moeten gaan van Huntelaar. Na een eerder experiment tegen PEC Zwolle merkte Keizer al op dat een systeem met beide spitsen voorlopig niet voor herhaling vatbaar is.

Hij zal dus moeten kiezen. En dat kan weleens een lastige aangelegenheid worden, want uit de cijfers van OptaSports blijkt dat Dolberg en Huntelaar nauwelijks voor elkaar onderdoen.

Op basis van de statistieken is het lastig om een keuze te maken tussen Dolberg en Huntelaar NOS

Het zijn statistieken die het lastig rechtvaardigen om Huntelaar te slachtofferen, maar het evengoed moeilijk maken om de beoogde eerste keus op de bank te houden.

Aan trainer Keizer toch de opdracht om een keuze te maken. In eerste instantie vanavond tegen Willem II.

Ajax speelt vanavond om 20.45 uur de uitwedstrijd tegen Willem II. Buitenspeler Amin Younes ontbreekt met een knieblessure. Dennis Johnsen is daarom toegevoegd aan de wedstrijdselectie.

Het duel is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 en NOS.nl. De samenvatting is om 22.35 uur te zien op NPO 1.