Zonsopgang in Bangalore
NOS NieuwsAangepast

Booming Bangalore in één adem genoemd met Amsterdam en San Francisco

  • Aletta André

    Correspondent India

  • Aletta André

    Correspondent India

"Ik verbaas me over de snelheid waarmee het aantal start-ups hier is toegenomen", zegt Ajay Varadharajan. Hij heeft het over zijn geboortestad, Bangalore, in het zuiden van India. "Zeker de helft van mijn vrienden hier heeft nu een start-up."

Zelf kwam hij via een studie in de Verenigde Staten terecht in Amsterdam. Daar werkt hij met zijn start-up GreenerU aan een app waarmee gebruikers kunnen werken aan een duurzamere levensstijl. Nu wil hij terug naar Bangalore, om zijn product ook in India op de markt te brengen.

Een groeiend aantal Indiase technici keert terug vanuit Europa of de Verenigde Staten om in hun thuisland een bedrijf te beginnen. Vooral Bangalore is populair. De stad, die in de jaren 90 uitgroeide tot het Indiase centrum van de ict, staat steeds vaker naast steden als San Francisco en Amsterdam op lijstjes van populaire plekken voor start-ups in de wereld.

Ajay van GreenerU

Betaalbaar, talentvol en technisch onderlegd personeel, optimistische investeerders en een groeiende markt voor allerlei producten zijn factoren die hieraan bijdragen. "Veel van mijn vrienden hebben behoorlijke investeringen gekregen voor hun start-ups hier", zegt Varadharajan, die deze week in Bangalore was voor de start-up-competitie Get In The Ring.

"Bangalore staat bekend als de ict-stad uit het verleden, en ik denk dat er veel kennis is opgebouwd die ze nu toepassen in hun eigen bedrijven", zegt Jochem Cuppen, voorzitter van de stichting.

De start-ups in Bangalore zijn volgens hem al een stuk volwassener dan in 2015, toen ze hier voor het eerst Get In The Ring organiseerden. "Toen waren er vooral veel apps, en nu zie je al veel meer bedrijven die echt mooie producten ontwikkelen."

Jochem Cuppen van Get In The Ring

Ook steeds meer buitenlandse ondernemers zien toekomst in de stad. Zo zijn de Nederlanders Niels van den Hoek en Silvia de Vaan hier in 2016 begonnen met SweepSmart, dat de Indiase afvalverwerking verbetert met Europese technieken.

"Alles is hier mogelijk", zegt Van den Hoek bij Get In The Ring. "Wij moesten bijvoorbeeld een lopende band binnen een maand laten produceren. Dan zijn de Indiërs zo flexibel, dat het gewoon kan."

Ook Enviu, een Nederlandse organisatie die sociaal ondernemerschap promoot, is met meerdere start-ups actief in India. Een daarvan is Three Wheels, dat chauffeurs betaalbare leningen aanbiedt om elektrische tuktuks te kopen.

Niels van den Hoek en Silvia de Vaan in een van de afvalcentra van SweepSmart

"De kwaliteit van de start-ups wordt steeds beter", zegt ook Sarita Raichura van het Indian Angels Network. Dit netwerk begon tien jaar geleden met enkele investeerders en vertegenwoordigt er nu meer dan 400, die jaarlijks met 8000 Indiase start-ups spreken.

De gemiddelde investering is geleidelijk aan gegroeid en ligt nu rond de 600.000 dollar. "Er zijn ook veel positieve rolmodellen", zegt Raichura. Succesvolle start-ups als Flipkart, de Indiase versie van het Amerikaanse Amazon, inspireert jongeren die eerder voor een baan bij Amazon zouden solliciteren om voor zichzelf te beginnen.

Heel India is dynamisch, maar Bangalore is heel apart.

Fons Stoelinga, Nederlandse ambassadeur in India

Dit is deels ook uit nood geboren, zegt de Nederlandse ambassadeur in India, Fons Stoelinga. "In India is de helft van de bevolking jonger dan 25 jaar. Er studeren hier 500.000 ingenieurs af per jaar. Die krijgen niet allemaal een baan."

Stoelinga is niet verbaasd dat Bangalore nu steeds vaker in één adem wordt genoemd met San Francisco en Amsterdam. "Heel India is dynamisch, maar Bangalore is heel apart. Hier zitten fantastische universiteiten, die precies die mensen afleveren die de grote bedrijven hier nodig hebben, maar die ook start-ups kunnen creëren."

Snelheidsadviezen

Hij snapt wel dat de stad nog niet bekendstaat als innovatiecentrum op wereldniveau. "Het is bijna onzichtbaar wat hier gebeurt. Als je een goedkope koelkast koopt uit China, dan staat erop dat die uit China komt. Wij weten vaak helemaal niet wat er allemaal in India gebeurt."

Als voorbeeld noemt hij de snelheidsadviezen op matrixborden in Nederland. De wegen worden vanuit India in de gaten gehouden. Als het ergens vastloopt, dan wordt daar bedacht hoe hard wij moeten gaan rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl