Een prostituee op het Zandpad, in 2013 ANP

Vier Bulgaarse mannen zijn tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van bijna twee tot ruim vijf jaar veroordeeld voor mensenhandel op het Zandpad in Utrecht. Tot 2013 vond daar prostitutie plaats in woonboten.

De mannen zetten daar vrouwen aan het werk, vaak vele dagen achter elkaar. Dat ging gepaard met intimidatie en bedreigingen. De vrouwen moesten het verdiende geld geheel of gedeeltelijk afstaan.

De hoofdverdachte kreeg een straf van 64 maanden, de anderen 23, 43 en 53 maanden. "Ze hadden volgens de rechtbank zeer ernstige feiten gepleegd, dus waren lange onvoorwaardelijke straffen gepast", zegt persrechter Susanne Terporten van de rechtbank Midden-Nederland.

Lagere straf

De straffen zouden iets hoger zijn uitgevallen als de zaak eerder was afgehandeld. Volgens de rechtbank was het in een zaak als deze redelijk geweest als de verdachten binnen drie jaar hun straf te horen hadden gekregen.

"Er is een uitgangspunt dat er een redelijke termijn is waarbinnen je moet weten waar je aan toe bent. De rechter had geoordeeld dat dit een complexe zaak is en dat die redelijke termijn drie jaar was, maar zelfs dan heeft het onderzoek te lang geduurd", zegt Terporten.

Het prostitutiegebied aan het Zandpad ging in 2013 dicht, onder meer omdat vrouwen gedwongen werden daar als prostituee te werken.

STER reclame