Ajax met de wereldbeker in 1995
NOS VoetbalAangepast

Wereldtitels Ajax en Feyenoord nu ook officieel

Feyenoord en Ajax mogen zich nu ook officieel wereldkampioen noemen van 1970 (Feyenoord) en 1972 en 1995 (Ajax). De wereldvoetbalbond FIFA maakte vrijdag bekend dat alle winnaars van de strijd om de voormalige Intercontinental Cup, tussen de kampioen van Europa en Zuid-Amerika, worden erkend als wereldkampioen.

Feijenoord (toen nog met lange ij) werd in 1970 de eerste Nederlandse winnaar van de 'wereldbeker', zoals de trofee al werd genoemd, door het Argentijnse Estudiantes over twee wedstrijden te verslaan. Na de 2-2 in Buenos Aires won Feyenoord de return in De Kuip met 1-0.

'Het brilletje van Van Daele'

Joop van Daele werd als invaller voor Coen Moulijn de man van de wedstrijd. Niet zozeer vanwege de winnende goal, maar vooral omdat de Argentijnen na de goal de bril van de neus van Van Daele gristen en in tweeën braken. Zonder bril speelde Van Daele het duel uit. Over 'Het brilletje van Van Daele' werd zelfs een lied gezongen, door Luc Lutz.

  • ANP
    Feyenoord met de wereldbeker in 1970
  • ANP
    Ajax-Independiente in 1972

Ajax volgde twee jaar later het voorbeeld door het Argentijnse Independiente over twee wedstrijden terug te wijzen. Op 28 november 1995 pakte Ajax voor de tweede keer de wereldtitel.

In Tokio waren de Amsterdammers na het nemen van strafschoppen te sterk voor het Braziliaanse Grêmio. PSV ging in 1988 in Tokio na het nemen van strafschoppen ten onder tegen het Uruguayaanse Nacional.

Terug in de tijd: de wereldtitels van Feyenoord en Ajax

Real Madrid werd in 1960 de eerste winnaar van de Intercontinental Cup door Peñarol uit Uruguay over twee duels terug te wijzen en FC Porto was in 2004 de laatste winnaar van de strijd tussen Europa en Zuid-Amerika. Porto versloeg Once Caldas uit Colombia na strafschoppen.

In 2000 was er al een WK voor clubs met ook deelname van kampioenen van de andere continenten en vanaf 2005 werd het een jaarlijks terugkerend evenement. In december van dit jaar staat in de Verenigde Arabische Emiraten een nieuwe editie van het toernooi op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl