Michael Reiziger, de trainer van Jong Ajax
NOS VoetbalAangepast

Tevreden Reiziger ziet periodetitel als bevestiging voor Jong Ajax

Jong Ajax is ijzersterk aan het Jupiler League-seizoen begonnen. Het team van trainer Michael Reiziger en assistent Winston Bogarde, samen goed voor 92 interlands, staat al weken bovenaan. De eerste beloning kan vanavond worden binnengehaald, als de beslissing valt in de eerste periode. Ook Fortuna Sittard, NEC en Telstar zijn nog in de race en in theorie heeft FC Den Bosch ook nog kans.

"Periodekampioen zou erg mooi zijn", zegt Reiziger op trainingscomplex De Toekomst. "Elke prijs is een prijs, vind ik. Het is geen grote prijs, maar het is een prijs voor een periode. Een soort bevestiging. Maar ook als we 'm niet winnen, vind ik dat we een heel goede periode achter de rug hebben. Wij willen nog wel veel meer stappen maken. Ik vind ook dat we meer het publiek moeten vermaken. Met snel en mooi spel, hoog tempo."

Daaruit blijkt direct dat Reiziger iemand is met het Ajax-dna. Niet alleen winnen is belangrijk, het liefst ook met mooi spel. "Ik ben niet verrast dat het zo goed gaat, omdat de groep heel veel kwaliteit heeft. In mijn ogen is kwaliteit nog altijd de voorwaarde om mooie wedstrijden te spelen én te winnen."

Geen hoofdtrainer Sparta

Afgelopen zomer verliet Reiziger Sparta Rotterdam om terug te keren op het oude nest: Ajax, de club waar hij groot is geworden. Toch zag de planning van zijn carrière er in eerste instantie anders uit. Reiziger, die assistent was bij Sparta, was de beoogd opvolger van hoofdtrainer Alex Pastoor.

Michael Reiziger bij Sparta met hoofdtrainer Alex Pastoor

"Op den duur zou ik mijn rol als assistent inruilen voor het hoofdtrainerschap. Pastoor zou op zijn beurt dan de technische zaken gaan bekleden", zegt Reiziger.

Het liep dus anders. Peter Bosz verliet Ajax voor een avontuur bij Borussia Dortmund en dus moest Ajax op zoek naar een nieuwe trainer. Ze bleven dicht bij huis. Marcel Keizer, die met Jong Ajax knap tweede was geworden in de Jupiler League, werd aangewezen als de opvolger van Bosz. Niet veel later kreeg Reiziger een telefoontje uit Amsterdam. Of hij dan Jong Ajax onder zijn hoede wilde nemen.

"Ik kon bij Ajax een eigen team krijgen. Eigen verantwoordelijkheid. En het is ook nog een club die ik ken. Ik ken de mensen, ik ken de manier van spelen. Dus die keuze was makkelijk. Toen Ajax mij belde, heb ik het Pastoor direct verteld. Wij hebben een goede band en Alex zei mij dat ik het moest doen. Hij zei dat het een mooie kans was."

Kritiek

Nu, zo'n vier maanden later, is Reiziger koploper in de Jupiler League. Met assistent Winston Bogarde aan zijn zijde zag hij Jong Ajax pas één keer verliezen. Vorige week vrijdag, op bezoek bij Go Ahead Eagles. En laat daar nou net een voorzitter zitten die faliekant tegen de inbreng van Jong-elftallen in de Jupiler League is.

"Ik ken de mening van Edwin Lugt, ja. Ik begrijp de kritiek niet echt, omdat ik denk dat wij juist een niveau met ons meebrengen. Kritiek is er vooral van clubs die niet een tweede elftal in de voetbalpiramide hebben. Onze aanwezigheid is alleen maar goed, denk ik. Het is ook een wake-upcall: doe wat aan je jeugdopleiding, gooi er extra tijd in."

Reiziger kan uiteraard profiteren van jongens uit het eerste elftal. Neem Matteo Cassierra. Nog niet goed genoeg bevonden voor het eerste, maar bij Jong Ajax is hij topscorer. Hij maakte er al acht.

Michael Reiziger (tweede van links) met Winston Bogarde (l) op de bank

"Als trainer van Jong Ajax ben je afhankelijk van wat er van het eerste komt, al is het geraamte van de ploeg natuurlijk wel gemaakt. Dat er spelers van het eerste soms meedoen is inherent aan een Jong-team. We hebben het er vaak over. Het is moeilijk voor de jonge spelers, maar ze weten het. Ze laten het op de training niet merken, maar soms maken ze rekensommetjes. Oh, die traint nu mee, wat betekent dat voor mij?"

'Weinig woorden, hele zinnen'

Reiziger geniet en leert veel. En zolang hij met plezier naar zijn werk gaat, vindt hij het goed. "Ik heb het nu naar mijn zin. Ik zie het wel. Ik werk goed met Winston. We kennen elkaar heel goed. We hebben hetzelfde meegemaakt en maken van weinig woorden hele zinnen."

Trainer van het eerste, daar wil Reiziger nog niet over nadenken. "Maar je weet het nooit. Marcel Keizer kwam van Jong Ajax, Frank de Boer deed het vanaf de A-junioren en ook Louis van Gaal ging van de A-junioren naar het eerste elftal. Daar is niks over te zeggen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl