De Europeese Centrale Bank in Frankfurt
NOS NieuwsAangepast

ECB maakt begin met afbouw van opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma volgend jaar afbouwen. Van januari tot september wordt maandelijks nog maar 30 miljard euro aan schulden opgekocht, de helft van wat nu gangbaar is.

Wat er na september gebeurt is niet duidelijk. De verwachting is dat het opkoopprogramma in de resterende maanden van 2018 stapsgewijs helemaal stopgezet wordt.

De beslissing is conform de verwachting van veel economen. De Europese aandelenbeurzen stijgen licht na bekendmaking van het besluit, op de obligatiemarkten daalt de rente.

2165 miljard euro

Met het besluit is het einde in zicht van een ongekend grootschalig stimuleringsprogramma, dat in maart 2015 begon. Er is nu voor in totaal 2165 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opgekocht. In september 2018 zal de teller op 2570 miljard euro staan.

De ECB kiest voor een geleidelijke afbouw om schrikreacties op de financiële markten te voorkomen.

De rente zal naar verwachting voorlopig onveranderd op nul procent blijven staan. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen.

Over het ruime monetaire beleid wordt onder economen verdeeld gedacht. De ECB zou er te te lang mee doorgaan en daardoor risico's en bubbels in de markten aanwakkeren, zeggen critici.

Wil je weten hoe het opkoopprogramma eruit zag en wat de gevolgen zijn van het stopzetten? Kijk dan onderstaande video:

Wordt een hypotheek weer duurder als de ECB de geldpersen stopt?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl