Een demonstrant protesteert in de Venezolaanse hoofdstad Caracas tegen de regering. EPA

De Europese Sacharovprijs wordt dit jaar toegekend aan de oppositie en de politieke gevangenen van Venezuela. Het Europees Parlement onderscheidt de Venezolanen voor hun strijd voor vrijheid en democratie en tegen de onderdrukking door het autoritaire bewind van president Maduro.

De christen-democratische EVP en de liberale ALDE-fractie in het EP hadden de Venezolaanse oppositie voorgedragen voor de prijs. Volgens het parlement hebben de oppositieleden en politieke gevangenen zich verzet "tegen het ongrondwettelijke en ondemocratische beleid" van de regering-Maduro.

De afgelopen maanden werden in Venezuela honderden oppositieleden opgepakt, onder wie ook enkele leiders. Het Europees Parlement schrijft dat er sinds het begin van dit jaar 130 tegenstanders van de regering zijn vermoord. Ook haalde de president de macht weg bij het parlement; daarvoor in de plaats is de nieuwe, Maduro-gezinde Grondwetgevende Vergadering gekomen.

December

De Sacharovprijs 'voor de vrijheid van denken' wordt ieder jaar toegekend door het Europees Parlement, en bestaat uit een certificaat en 50.000 euro. De uitreiking vindt plaats op 13 december, tijdens een plenaire vergadering in Straatsburg.

Vorig jaar wonnen Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar de prijs voor hun inzet voor de Iraakse Jezidi-gemeenschap en voor vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van Islamitische Staat.

STER reclame