Veerbootjes op de Marowijne, de grensrivier tussen Suriname en Frans Guyana
NOS NieuwsAangepast

Franse politie gaat mee patrouilleren op Surinaams grondgebied

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De gendarmerie in het Franse departement Frans-Guyana gaat binnenkort patrouilleren in het grensgebied met buurland Suriname. De operaties aan de overkant van de grensrivier de Marowijne worden gezamenlijk uitgevoerd met de Surinaamse politie. Op zijn beurt mag de Surinaamse politie samen met de Fransen op verkenning gaan aan de Franse kant.

Door deze samenwerking wordt het makkelijker om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. In het moeilijk te controleren gebied vindt op grote schaal smokkel over de rivier plaats van onder andere brandstof en goud.

Het verdrag dat de politieacties mogelijk maakt, werd al in 2006 getekend tussen de regeringen van de Franse president Sarkozy en zijn Surinaamse collega Venetiaan, maar het parlement weigerde tot nu toe om de overeenkomst te tekenen. De toenmalige oppositiepartijen NDP van de huidige president Bouterse en ABOP van Brunswijk vonden het verdrag een aantasting van de Surinaamse soevereiniteit.

Veroordeling

Het is een publiek geheim dat de protesten tegen de overeenkomst mede zijn ingegeven door het feit dat Brunswijk door Frankrijk bij verstek is veroordeeld voor drugshandel. Ronnie Brunswijk, ex-rebellenleider en later politicus, komt uit het grensgebied en heeft er een grote achterban.

Hoewel de samenwerking beperkt is tot een breedte van 2 kilometer aan weerskanten van de grens, kan de verruimde bewegingsvrijheid voor de gendarmes de vrijheid van Brunswijk in gevaar brengen. Volgens ingewijden heeft Parijs druk uitgeoefend op Paramaribo om akkoord te gaan met de ondertekening. Het Franse gebiedsdeel wil meer grip hebben op het grensgebied met Suriname.

Balans

Na de verkiezingswinst van de NDP in 2010, werd samen met de ABOP een regering gevormd. Maar die coalitie sneuvelde, waardoor de weg naar de goedkeuring van het omstreden verdrag binnen de Nationale Assemblee gemakkelijker werd.

De ABOP blijft tegen de overeenkomst. Parlementariër Marinus Bee vindt dat de verhouding tussen de beide politiekorpsen niet in balans is. De Surinaamse politiepost in de grensplaats Albina heeft volgens Bee een bezetting van slechts zes man, tegenover 200 aan de Franse kant. De parlementariër vreest voor een Franse overheersing bij het inzetten van de manschappen.

Er is al jarenlang een goede samenwerking tussen de Franse politie en hun Surinaamse collega's, maar de gendarmerie is veel beter uitgerust. De Fransen beschikken over snelle boten en kunnen desgewenst helikopters inzetten. In het verleden zijn quads en buitenboordmotoren die door de Fransen bij illegale goudzoekers in beslag waren genomen, geschonken aan hun Surinaamse collega's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl