Reuters
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden Thai bij uitvaartceremonie koning Bhumibol

Na een rouwperiode van een jaar is in de Thaise hoofdstad Bangkok afscheid genomen van koning Bhumibol Adulyadej. Rondom het koninklijke crematorium hadden zich zo'n 200.000 rouwende mensen verzameld.

De ceremonie begon met een boeddhistisch ritueel waarbij spijs en drank worden geofferd in het koninklijk paleis van Bangkok.

Heel Thailand treurt om Bhumibol

Het grootste deel van de Thaise bevolking nam vandaag vrij om de overleden koning te eren. De urn werd van de Troonzaal in het paleis overgebracht naar het koninklijk crematorium. Dat gebeurde in een grote processie van rijtuigen, begeleid door duizenden militairen. Rond middernacht plaatselijke tijd zou de koning zijn gecremeerd. De urn gaat uiteindelijk terug naar het paleis.

Er waren tal van leden van koninklijke families, onder wie koningin Máxima. Zij vertegenwoordigt Nederland.

Máxima brengt laatste groet koning Bhumibol

Thailand had rekening gehouden met de drukte; elders in Bangkok zijn acht replica's neergezet van het crematorium, waar mensen kunnen bidden.

Correspondent Michel Maas zei gisteren dat bijna iedereen in Bangkok in het zwart loopt. "En dat is een vreemd gezicht, want daardoor vallen die paar toeristen in veelkleurige shirts erg op. Verder zijn door heel Bangkok rouwslingers opgehangen en staan bij elke foto van Bhumibol verse bloemen."

 • Reuters
  Rouwende mensen wachten tot de ceremonie van de oud-koning begint
 • Reuters
  Een traditie in Zuidoost-Azië: een koninklijke uitvaartwagen om het lichaam te vervoeren.
 • Reuters
  Rouwende mensen bij het boeddhistische ritueel
 • Reuters
  Bewakers houden de wacht bij de speciale crematorietoren voor de begrafenis van Bhumibol

Bhumibol was de langst regerende koning ter wereld en werd door de Thai op handen gedragen. "Hij heeft goede dingen gedaan voor Thaise mensen", vertelde de Thais-Nederlanse Alisa Saeng Arun in NOS Met het Oog op Morgen. "Zo heeft hij ons geleerd om met zo min mogelijk te leven, om niet materialistisch te zijn."

Saeng kan niet bij de crematie zijn, maar legt wel bloemen bij de Buddharama tempel in Waalwijk. Ze ziet het als een afsluiting van een moeilijk jaar. "Na rouwen kunnen wij weer verder gaan met ons eigen leven. Bhumibol heeft een plekje in mijn hart gekregen."

Sinds zijn overlijden in oktober 2016 zijn mensen bezig met de voorbereidingen voor de uitvaart. De militaire regering van Thailand trok bijna 77 miljoen euro uit voor de plechtigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl