De Pakistaanse Shaheen-III-raket wordt getoond bij een parade in Islamabad op 23 maart 2017
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk Nederlandse technologie in massavernietigingswapens

Er zijn aanwijzingen dat Iran, Pakistan en Syrië Nederlandse technologieën hebben gebruikt in programma's voor massavernietigingswapens. Dat schrijven de ministers Ploumen, Koenders en Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

De kabinetsleden reageren in de brief op Kamervragen die waren gesteld naar aanleiding van uitspraken die directeur Onno Eichelsheim van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vorige maand deed in een interview met persbureau ANP. Hij zei toen dat landen als Noord-Korea, Iran, Pakistan en Syrië gebruik willen maken van de technologische kennis in Nederland.

Vervolging

Jaarlijks wordt een "substantieel" aantal pogingen van buitenlanders om kennis en materialen te verkrijgen in Nederland verstoord door Nederlandse inlichtingendiensten. In sommige gevallen volgt een onderzoek van de douane en kan het OM tot vervolging overgaan, schrijven Ploumen, Koenders en Dijkhoff.

De MIVD-chef zei in het interview vorige maand dat veel bedrijven zich te weinig bewust zijn van de intenties van bepaalde kopers.

Zwarte lijst

De ministers schrijven verder dat er in Nederland geen officiële zwarte lijst is met daarop personen, bedrijven of instellingen die bekendstaan als tussenpersoon voor het aankopen van technologie. Dat zou landen volgens de ministers inzicht geven in hoeveel de inlichtingendiensten weten.

Wel zijn er internationale lijsten van personen of instanties tegen wie sancties zijn ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl