Oriol Junqueras (l) tijdens een demonstratie in Barcelona eerder deze maand
NOS Nieuws

Vicepresident Catalonië: Spanje dwingt ons tot onafhankelijkheid

De Spaanse autoriteiten dwingen de separatisten in Catalonië om de onafhankelijkheid uit te roepen. Dat zegt de Catalaanse vicepresident Junqueras in een interview met het Amerikaanse persbureau AP.

"De Spaanse regering geeft ons geen andere optie dan het verdedigen van onze burgerrechten met de beste mogelijkheden die we hebben", aldus Junqueras.

Vervroegde verkiezingen

De Spaanse regering wil Catalonië onder curatele stellen vanwege het voornemen van de regio om onafhankelijkheid uit te roepen. Het regiobestuur zou dan worden afgezet en Catalonië zou tijdelijk onder het centrale gezag van Madrid komen te staan.

Mogelijk kan Catalonië dat afwenden door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Maar daar voelt Junqueras niets voor. "Mijn partij zal toewerken naar een republiek, omdat wij vinden dat daar een democratisch mandaat voor is."

De vicepresident benadrukte in het interview dat hij sprak namens zijn partij en niet namens de hele Catalaanse regering. Regiopresident Puigdemont heeft nog niet gezegd welke stappen hij wil gaan zetten.

Stemming

Puigdemont spreekt morgen het Catalaanse parlement toe. Mogelijk wordt dan de onafhankelijkheid uitgeroepen. Mocht dat gebeuren, dan zal de regiopresident waarschijnlijk worden gearresteerd, aangezien afscheiding van Spanje ongrondwettelijk is.

Vrijdag komt de Spaanse senaat bijeen om te stemmen over het onder direct bestuur van Madrid brengen van Catalonië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl