NOS NieuwsAangepast

Drents oorlogsvliegveld bommenvrij

Op het voormalige Duitse vliegveld Peest in Drenthe zijn alle explosieven uit de grond gehaald. Dat is vandaag gevierd. In dertien jaar tijd zijn meer dan 200.000 stuks munitie gevonden en onschadelijk gemaakt.

"We wilden alle betrokkenen bij dit gigantische project bedanken", zei burgemeester Van der Laan van de gemeente Noordenveld. "De plek is nu helemaal schoon en netjes opgeleverd."

Ondermijnd

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog legden de nazi's bij Peest een militair vliegveld aan. Het dorp was een strategisch punt. Mensen uit de omgeving moesten meehelpen bij de aanleg, maar toen het veld klaar was, kwam er een einde aan de oorlog.

De geallieerden ondermijnden daarop de vier start- en landingsbanen met vliegtuigbommen.

Na de oorlog is het terrein tot 1953 gebruikt voor het onschadelijk maken van overgebleven munitie uit heel Noord-Nederland, maar zo'n twintig procent verdween niet-geëxplodeerd in de grond. Doordat de explosieven steeds onstabieler werden, ontstond er meer en meer ontploffingsgevaar.

Teruggegeven

De gemeente Noordenveld besloot in 1999 tot de bommenruiming na de vondst van een Duits gevechtsvliegtuig gevuld met explosieven.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft onder meer geschutsmunitie, mijnen, raketten en mortiergranaten onschadelijk gemaakt. Het gebied wordt nu teruggeven aan de eigenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl