De verdachte wordt de rechtbank in Osnabrück binnengebracht
NOS Nieuws

Noord-Ier na 21 jaar veroordeeld voor IRA-aanslag Duitsland

Een man uit Noord-Ierland is in Duitsland veroordeeld voor het plegen van een aanslag in 1996. Hij heeft vier jaar celstraf gekregen.

Op 28 juni 1996 voerden leden van de Irish Republican Army (IRA) een aanval uit op een Britse kazerne bij de Duitse stad Osnabrück. Ze schoten drie mortiergranaten af op het complex. Slechts een ervan ging af. Er vielen geen gewonden, maar gebouwen en voertuigen raakten wel beschadigd.

Volgens de rechtbank was de man een van de vijf daders. De voorzitter van de rechtbank zegt dat de aanslag was bedoeld om de Britten duidelijk te maken dat ze ook op het Europese vasteland niet veilig zouden zijn.

Trage vertaling

De Noord-Ier is de afgelopen decennia meerdere keren opgepakt vanwege zijn activiteiten bij de IRA. In oktober 2004 vaardigde het Openbaar Ministerie in Duitsland een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit vanwege de aanslag in Osnabrück. Pas elf jaar later werd dat in het Engels vertaald en verstuurd naar de Ierse autoriteiten. Daarna heeft de man zich gemeld bij de autoriteiten in Dublin.

De man heeft zich gedistantieerd van de IRA. Hij werkte de laatste jaren als muzikant en toneelknecht in Belfast. Hij heeft een gezin met zeven kinderen.

1800 doden

De zogenoemde Provisional IRA waar de man bij hoorde ontstond eind 1969, na een afsplitsing van de historische IRA. De paramilitaire organisatie wilde dat Noord-Ierland zich zou afscheiden van Groot-Brittannië en zou aansluiten bij Ierland.

De terreurgroep heeft in de tientallen jaren dat de organisatie actief was, bij honderden aanslagen bijna 1800 mensen gedood. In 1997 kondigde de organisatie een staakt-het-vuren af en in 1998 ondersteunde de IRA het Goede Vrijdag-akkoord; zijn politieke tak Sinn Féin onderhandelde mee over het verdrag. In 2005 werd de IRA ontbonden na een jarenlange periode van wapenstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl