Erasmus MC introduceert snellere behandeling borstkanker
Het Erasmus MC in Rotterdam begint als eerste ziekenhuis in Europa met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten. De methode wordt al jaren toegepast in Canada. Het grote voordeel van die behandeling is dat een patiënt na een behandeling van een uur klaar is, en niet meer wekenlang hoeft terug te komen voor bestralingen.
De bestralingstechniek houdt in dat via een holle naald titanium-zaadjes in de borst worden ingebracht, waardoor veel nauwkeuriger bestraald kan worden.
"De behandeling is bij uitstek geschikt voor vrouwen van boven de 50 met een laag-risico tumor waarvan de lymfeklieren kankervrij zijn", vertelt Gerda Verduijn, die als radiotherapeut-oncoloog de behandeling uitvoert. "Statistieken wijzen uit dat jongere borstkankerpatiënten vaak een agressievere vorm van borstkanker hebben en daarvoor is bestraling van de gehele borst nodig."
Minder schade
Bij deze methode is de kans op terugkeer van kanker veel kleiner. Onderzoek in Canada heeft uitgewezen dat de kans op terugkeer binnen vijf jaar in dezelfde borst 1 procent is.
Andere voordelen van de 'Permanent Breast Seed Implants' zijn dat er geen schade wordt toegebracht aan hart- en longweefsel en dat er minder schade aan de huid is dan bij externe bestraling.