NOS NieuwsAangepast

Veel gewonden in Bahrein

In Bahrein zijn in de hoofdstad Manamah opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het regime van het oliestaatje.

Net als gisteren kwam het tot confrontaties met de ordediensten. De ordetroepen hebben op de betogers geschoten. In een ziekenhuis in de buurt van het Parelplein, waar de betogingen tot nu toe plaatsvinden, zijn zeker vijftig gewonden opgenomen. De nieuwszender al-Jazeera meldt dat de gewonden blijven komen naar het ziekenhuis. Artsen zouden om extra medische middelen hebben gevraagd, omdat zij de toestroom niet aankunnen.

Vandaag werden in Bahrein de vier slachtoffers begraven die afgelopen week werden gedood, toen de politie en het leger het Parelplein leegveegden.

Aanhangers

In Manamah hebben ook 15.000 aanhangers van koning Hamad bin Issa al-Khalifa gedemonstreerd. De betogers wilden daarmee hun solidariteit met de koning en zijn regering uiten.

De demonstratie werd beveiligd door ordetroepen, die eerder hadden gezegd dat ze geen betogingen op centrale plekken meer zou tolereren. Op belangrijke plekken in de stad zijn tanks gestationneerd om die boodschap kracht bij te zetten.

Aan het begin van de avond hing er nog altijd een gespannen sfeer rond het Parelplein.

Sjiieten vs. soennieten

In Bahrein zijn het vooral sjiieten die protesteren tegen de soennitische koning. De sjiitische meerderheid voelt zich door de regerende soennitische minderheid gediscrimineerd en eist hervormingen in navolging van protesten elders in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl