In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Politie oefent 'school shooting' in hogeschool Leeuwarden

Politie oefent 'school shooting' in hogeschool Leeuwarden

In het gebouw van een hogeschool in Leeuwarden is een zogenoemde 'school shooting' in scène gezet. Het ging om een politieoefening, om agenten zo voor te bereiden op een echt schietincident op de school.

Dader en slachtoffers werden gespeeld door studenten van een veiligheidsopleiding zodat de oefening zo realistisch mogelijk was voor agenten. Ze moesten zich gedragen als bij een serieuze schietpartij: veel geschreeuw om hulp, paniek en chaos.

Volgens de politie is het voorkomen van paniek het belangrijkste; volg de aanwijzingen op van hulpverleners, zowel de politie als BHV'ers. Zij weten waar de veilige plekken zijn.

Geen dreiging

Er is in Nederland geen concrete dreiging van schietpartijen op school. "Het is niet zo dat we dit dagelijks mee gaan maken, maar het wereldtoneel laat zien dat het wel degelijk kan gebeuren", zegt een politieagent tegen Omrop Fryslân.

'School shootings' zijn een vooral Amerikaans begrip. De eerste en enige keer dat er in Nederland iemand een school in ging met de opzet om meerdere slachtoffers te maken was in 1999 in Veghel. Toen schoot een 17-jarige scholier vier medeleerlingen en een docent neer. Ze raakten alle vijf gewond, niemand kwam om. In 2004 schoot een scholier van het Haagse Terra College een conrector dood met wie hij een conflict had.

Het is de eerste keer dat er in een school is getraind op een situatie waarin iemand met een wapen een gebouw inkomt. Er wordt de komende tijd nog vaker geoefend op de school.

Advertentie via Ster.nl