Een terras in Maastricht
NOS NieuwsAangepast

Limburger vindt 'Hollander' bedreigender dan buitenlander

Limburgers vinden nieuwkomers uit andere delen van Nederland, vaak Hollanders genoemd, bedreigender dan nieuwkomers uit het buitenland. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van Dagblad De Limburger en het Limburgs Museum. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de tentoonstelling DNA van Limburg. 561 mensen werden ondervraagd.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Limburgers zichzelf als gastvrij en open beschouwen. Dat staat haaks op wat nieuwkomers ervaren: buitenstaanders zeggen juist dat het veel moeite kost om erbij te horen in Limburg.

Vooral PVV-stemmers vinden dat Limburgers betrouwbaarder en vrijgeviger zijn dan andere Nederlanders, kwam uit het onderzoek naar voren.

Limburger, dan pas Nederlander

Van de Limburgers van geboorte voelt de helft zich op de eerste plaats Limburger, en dan pas Nederlander. Een op de vijf voelt zich vooral Nederlander.

De Limburgse identiteit zit hem volgens de meeste ondervraagden in de eigen taal, het landschap, het carnaval en de vlaai. Van de ondervraagden vindt 60 procent de band Rowwen Hèze bepalender voor Limburg dan het katholieke geloof. Nieuwkomers waarderen vooral het Limburgse landschap.

Het 150-jarige bestaan van de provincie Limburg was voor de onderzoekers aanleiding om na te gaan wat de Limburgse volksaard inhoudt. Volgens de onderzoekers zijn er weinig gebieden in Nederland waar de inwoners zich zo verbonden voelen met hun geboortegrond.

De tentoonstelling DNA van Limburg in het museum in Venlo loopt tot 9 februari volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl