Eminem
NOS NieuwsAangepast

Eminem wint rechtszaak tegen politieke partij in Nieuw-Zeeland

Rapper Eminem heeft in Nieuw-Zeeland een rechtszaak gewonnen tegen een politieke partij die in 2014 zonder toestemming een nummer van de zanger gebruikte. In de reclamespot van de conservatieve Nationale Partij was een nummer te horen dat heel erg veel lijkt op Eminems Lose Yourself.

De rechtszaak leverde enkele bijzondere momenten op. Zo zaten de in toga geklede advocaten geconcentreerd te luisteren naar de rap van Eminem waarin ook enkele scheldwoorden voorkomen. Ook werd de man die de kenmerkende openingsrif van het nummer schreef overgevlogen naar Nieuw-Zeeland om die live in de rechtszaal te komen voorspelen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De rechter besliste dat het nummer een kopie is van Lose Yourself en dat de Nationale Partij aan Marshall Matters, de echte naam van Eminem, 600.000 Nieuw-Zeelandse dollars (ruim 350.000 euro) moet betalen.

Dat bedrag zou de partij volgens de rechter ook hebben moeten betalen aan rechten als ze het nummer op een legale manier hadden gebruikt. Ook bepaalde de rechter dat er rente moet worden betaald over dat bedrag over de periode tussen het gebruik en de uitspraak.

Muziekbibliotheek

Eminems advocaat Adam Simpson is blij met de uitspraak. "We hopen dat het leidt tot het gebruik van meer originele muziek in reclamecampagnes en dat de makers erkenning krijgen en beloond worden voor hun werk."

De partijleider van de Nationale Partij zei dat hij teleurgesteld was over de uitspraak omdat hij de muziek in goed vertrouwen had gekocht bij een muziekbibliotheek in Australië. De partij overweegt nu om die bibliotheek aan te klagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl