Aantal taxibedrijven in tien jaar bijna verdubbeld

Aangepast
ANP

In tien jaar tijd zijn er in Nederland ruim 4000 taxi-ondernemers bij gekomen. Dat is een verdubbeling. De afgelopen twee jaar groeide de branche het hardst. Dit jaar telt Nederland 55 procent meer taxibedrijven dan twee jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De afgelopen jaren kunnen taxichauffeurs makkelijker aan klanten komen zonder dat ze bij een centrale zijn aangesloten, door de komst van online diensten zoals Uber. Ook een wijziging in de Taxiwet vorig jaar maakt het makkelijker om taxi-ondernemer te worden.

Vooral zzp'ers

De stijging van de afgelopen tien jaar is volledig toe te schrijven aan de toename van zzp'ers in de branche. Van alle taxibedrijven in Nederland bestaat inmiddels meer dan tachtig procent uit zzp'ers.

Meer dan 33 procent van de groei van alle taxi's komt door nieuwe taxibedrijven in Amsterdam. Bijna een op de drie taxibedrijven is in de hoofdstad gevestigd. Amsterdam heeft bijna vijf keer zoveel taxibedrijven als Rotterdam, taxistad nummer twee. In de hoofdstad kwamen er de afgelopen twee jaar bijna negenhonderd taxibedrijven bij.

Toerisme

Volgens Hubert Andela van Koninklijk Nederlands Vervoer komt de groei onder meer door het toenemende toerisme in Nederland. "Het toerisme groeit sterk en daar zit taxiwerk aan vast."

Maar Andela maakt ook een kanttekening bij de cijfers van het CBS. "We hebben een aantal jaar geleden een versoepeling in de regelgeving gehad. Daardoor zijn veel zelfstandige taxichauffeurs die eerst onder een gediplomeerde chauffeur vielen nu zzp'er geworden. Maar die groep chauffeurs was dus al ondernemer."

STER Reclame