Formateur Rutte komt bij de Stadhouderskamer ANP

Formateur Rutte is tevreden over de gesprekken die hij gevoerd heeft met de 23 kandidaat-bewindslieden voor zijn nieuwe kabinet. "Het waren hele goede gesprekken. We zijn sober en gaan goed op de centjes letten", zei hij na afloop.

"Het heeft lang geduurd, zeven maanden en ik ben blij dat het klaar is", benadrukte Rutte. "De grap die we af en toe maakten was: we moeten de formatie wel onderbreken in februari 2021 voor de verkiezingscampagne. Dan gaan we daarna weer verder.''

Moeilijke fases

Volgens hem zijn de vier coalitiepartijen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie door moeilijke fases gegaan. "Er waren moeilijke discussies, maar we zijn er toch uitgekomen. Ik had steeds het gevoel van: dit maakt ons sterker."

Hij benadrukte dat de formatie nog niet klaar is. De beoogde ministers komen morgenmiddag bij elkaar om formeel vast te leggen wie wat precies gaan doen, het zogenoemd constituerend beraad.

Daarna wordt het eindverslag aangeboden aan de Kamervoorzitter en praat Rutte de koning bij. In de avond is er een informeel samenzijn van de nieuwe regeringsploeg in het Catshuis.

Donderdag worden de leden van het kabinet iets na 11.00 uur beëdigd door de koning.

STER reclame