NOS NieuwsAangepast

Tickethandel kan blijven: 'Zo werkt de markt en daar is niets mis mee'

Honderden euro's betalen voor een kaartje voor de Rolling Stones of een wedstrijd van je favoriete voetbalclub. Voor sommigen is het geen probleem, maar wat als de kaartjes uitverkocht zijn en je je moet wenden tot de tussenhandel? Dan ga je betalen. In veel gevallen zijn de kaartjes dan velen malen duurder.

In de Eerste Kamer is vandaag een initiatiefwet gesneuveld die de handel met tickets voor concerten en sportwedstrijden moest inperken. Volgens de initiatiefnemers zou de tussenhandel hooguit 120 procent voor een kaartje van een evenement mogen vragen. Woekerprijzen voor tickets zouden daarmee verleden tijd worden.

De wet haalde het dus niet. Tegenstanders denken dat het voorstel in de praktijk niet zal werken en niet uitvoerbaar is. Artiesten en organisaties als de KNVB zijn juist teleurgesteld.

De tussenhandel en de artiest, vóór en tegen de doorverkoop van concertkaarten

Torre Florim, leadzanger en gitarist van De Staat, vindt het jammer dat de wet niet doorgaat. "Wij doen als artiest ons best om de prijzen voor onze tickets zo laag mogelijk te houden. Als ik dan zoek naar tickets voor mijn eigen shows en ik zie ze voor de dubbele prijs staan, dan vind ik dat heel jammer. Niemand heeft hier profijt van, behalve de handelaren."

'Spastisch'

Namens de tickethandelaren zegt Keje Molenaar, voorzitter van branchevereniging Eusta, dat we "niet zo spastisch moeten doen". De wet noemt hij overbodig en bovendien: "Tickethandelaren houden zich al keurig aan de wet."

"Ik snap het bezwaar van bands wel", zegt Molenaar, "maar je moet wel even kijken naar de secundaire handel: die maakt maar 3,5 procent uit van de totale handel. Zo werkt de markt in Nederland en daar is niets mis mee. Bovendien is de zwarte handel nu bijna verdwenen."

Als artiesten echt willen dat doorverkopen van tickets stopt, dan moeten ze de kaartjes op naam gaan verkopen. "Maar daar hebben ze geen zin in. Het is kennelijk te veel werk en kost ze te veel geld."

Kaarten verkopen op naam vindt artiest Florim ook niet ideaal: "Als je dan ziek bent of je wilt je kaartje doorverkopen dan kan dat niet, het maakt het erg ingewikkeld."

De Eerste Kamer laat een kans laat liggen om de zwarthandel aan te pakken.

KNVB

Er wordt niet alleen gehandeld in tickets voor muziekconcerten. Ook bij sportevenementen, zoals voetbalwedstrijden, komt het voor. De KNVB was om die reden voorstander van de wet en zegt het te betreuren dat de wet nu niet doorgaat. "De Eerste Kamer laat een kans laat liggen om de zwarthandel aan te pakken. De KNVB zal ook bij het kabinet blijven aandringen op een strenge aanpak. In andere landen is doorverkoop van kaarten zelfs strafbaar."

Het kopen van tickets bij handelaren hoeft overigens niet altijd meer te kosten, zo bewijst het optreden van Simply Red morgen in de Ziggo Dome. Dat concert is nog niet uitverkocht en wie nog tickets zoekt voor het concert, is veel goedkoper uit via de wederverkopers. Daar kost een kaartje 44 euro, terwijl er op de officiële verkoopsite 64,90 euro wordt gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl