Sherida Spitse, Jackie Groenen en Dominique Janssen vieren de overwinning
NOS Voetbal••Aangepast

Oranjevrouwen winnen diep in blessuretijd

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2019 in Frankrijk gewonnen. Door een goal van Vivianne Miedema in de extra tijd werd Noorwegen met 1-0 verslagen. Noorwegen miste eerder in de wedstrijd een strafschop.

Noorwegen was in de jaren negentig een topland, maar verloor op het laatste EK al zijn pouleduels (0-1 tegen Oranje) en is op de wereldranglijst afgezakt naar de veertiende plaats.

In Groningen lieten de Noorsen de bal aan de Europees kampioen, maar de nummer zeven van de wereld deed er voor rust weinig mee. Een schot van Miedema (goed gepakt door keepster Ingrid Hjelmseth) en een poging van Jackie Groenen (recht in de handen van Hjelmseth), dat was het wel.

In het eerste kwartier na de pauze gebeurde er weinig, waarna de gezapige wedstrijd opeens tot leven kwam.

Binnen tien minuten raakte Miedema de lat (na een actie van Shanice van de Sanden), stopte Sari van Veenendaal een penalty van Maren Mjelde (na een ongelukkige handsbal van Van de Sanden) en keerde Hjelmseth een inzet van Miedema (voorzet Lieke Martens).

​De bevrijdende goal​

Nederland bleef aanvallen en Miedema en Martens waren dicht bij de 1-0. Die kwam er in blessuretijd. Miedema slingerde de bal in de zestien, Groenen werd naar de grond getrokken en kon er daardoor niet bij, maar omdat de bal ook Hjelmseth passeerde, was er geen strafschop nodig om Nederland aan de zege te helpen.

Vivianne Miedema

Voor Oranje was het de eerste officiële wedstrijd sinds de gewonnen EK-finale tegen Denemarken, begin augustus. Voor aanvang werd Daphne Koster benoemd tot bondsridder.

En gisteren werd Sarina Wiegman op het FIFA-gala uitgeroepen tot 's werelds beste coach in het vrouwenvoetbal en Lieke Martens tot beste speelster.