NOS
NOS NieuwsAangepast

Mo van 12 maakte een film: 'In de krant zie je alleen criminele Marokkanen'

"Ik dacht dat alle Marokkanen criminelen waren." De 12-jarige Mohammed uit Leiden kreeg dat gevoel door dingen die hij zag in de media. "In kranten en op televisie zie je alleen maar criminele Marokkanen", vertelt hij tegen de NOS.

Daarom besloot Mohammed op onderzoek uit te gaan met de vraag: is er een goede toekomst voor Marokkanen in Nederland? Vandaag ging zijn film in première op het Cinekid Festival in Amsterdam.

Mohammed ging opzoek naar succesvolle Marokkanen en volgde bekende en onbekende Nederlanders om antwoord te krijgen op zijn vraag. Zo ging hij langs bij rapper Ali B., de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, YouTuber Youssef Koukouh (Youstoub) en NOS-correspondent Mustafa Marghadi.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook ging Mohammed langs bij onbekende Marokkanen: "Ik was bij Marokkaanse artsen. En bij Abid Tounssi, die eerst rapper Salah Edin was. Hij schrijft nu poëzieverhalen en helpt ex-gedetineerden."

Wat Mohammed heeft ontdekt, is dat er wel een goede toekomst is voor Marokkanen in Nederland. "Je moet gewoon hard werken. Niet alle Marokkanen worden criminelen. Ik wil mensen inspireren, ik wil mensen laten zien dat er allerlei mogelijkheden zijn in Nederland."

'Supertof'

Met zijn hele klas ging Mohammed vandaag naar de première. "Ik vond het echt supertof", vertelde hij achteraf tegen het NOS Jeugdjournaal. "En ik moest echt superhard janken, omdat de hele klas 'Mootje, Mootje' riep. Dat was heel ontroerend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl