ANP
NOS Nieuws

Lage olieprijs kost offshorebedrijf Heerema honderden banen

Bij het Leidse constructiebedrijf Heerema Marine Contractors verdwijnen 250 banen. Het bedrijf installeert wereldwijd boorplatforms, maar daar is door de lage olieprijs minder vraag naar.

"De investeringen van oliemaatschappijen zijn momenteel historisch laag", aldus een woordvoerder van Heerema. "Daarom moet Heerema nu reorganiseren en dat kost helaas ook banen."

Zo'n 200 banen verdwijnen op de kantoren van Heerema, waarvan de meeste op het hoofdkantoor in Leiden. De andere banen worden geschrapt in Houston en Singapore. Daarnaast verdwijnen nog 50 banen op de vloot van Heerema. In totaal werken er ongeveer 1500 mensen bij het bedrijf.

Pijnlijk

Vakbond CNV noemt de reorganisatie pijnlijk, maar niet onverwacht. "De offshore heeft een enorme douw gekregen van de crisis", zegt bestuurder Dolf Polders van CNV Vakmensen. Polders wil een goed sociaal plan. "Het gaat om een bedrijf met miljardenomzet."

Eerder schrapte ook zusterbedrijf Heerema Fabrication Group al bijna 350 banen. De Fabrication Group bouwt boorplatforms en Heerema Marine Contractors installeert ze vervolgens ter plekke.

Heerema Marine Contractors is verder actief in de aanleg van onderzeese pijpleidingen, maar dat is te weinig om de terugval in vraag naar boorplatforms op te vangen. Het bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat de oliemarkt op de middellange termijn weer aantrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl