Het metrostation Venserpolder waar de steekpartij plaatsvond ANP

De verdachte van de dodelijke steekpartij in een metro in Amsterdam was gedwongen opgenomen op de psychiatrische afdeling van het AMC. Hij was op de avond van de steekpartij met verlof. Dat bleek vanochtend tijdens een tussentijdse zitting.

Op 27 juli werd een 38-jarige man doodgestoken in metro 53 ter hoogte van station Venserpolder. Het OM maakte een paar dagen later bekend dat de dader het slachtoffer volstrekt willekeurig leek te hebben uitgekozen. De rechter-commissaris beval een onderzoek naar de geestelijke toestand van de 27-jarige verdachte Philip O.

Gedwongen opgenomen

Waarom O. gedwongen was opgenomen heeft het ziekenhuis niet bekendgemaakt. Wel schrijft het AMC dat O. begin juni een verpleegkundige had mishandeld.

Eind juli was zijn behandeling zo ver dat hij een paar uur onbegeleid op verlof mocht. "Het verloop van de behandeling gaf geen aanleiding om te vermoeden dat de patiënt een direct gevaar vormde voor zijn omgeving."

Het AMC zegt het incident zeer te betreuren en leeft mee met de nabestaanden van het slachtoffer. Er loopt een extern onderzoek waaruit moet blijken hoe het kon misgaan.

Ontkenning

De man ontkende tegen de rechter de 38-jarige man te hebben doodgestoken. "Ik heb het niet gedaan. Ik vind dat de politie mij gebruikt. Ik wil er niet over praten, ik kan me niks herinneren van wat ik heb gedaan. Ik heb niks gedaan", zei de man volgens AT5. Wel wilde O. iets kwijt over de gevangenis waar hij nu verblijft. Volgens de verdachte wordt in zijn eten gespuugd en is zijn waterleiding vervangen door een afvalwaterleiding.

De rechter bepaalde dat O. negentig dagen langer vast blijft zitten. Hij wordt volgende maand onderzocht in het Pieter Baan Centrum om te bepalen of hij aan stoornis lijdt.

STER reclame