AFP

Inspecteurs van de Europese Commissie zijn binnengevallen bij de Duitse autofabrikanten Volkswagen, Audi en Daimler, de maker van Mercedes-Benz. Vrijdag gebeurde dat al bij het hoofdkantoor van BMW in München.

De inspecties maakten deel uit van een vooronderzoek naar mogelijke kartelvorming. Volgens de autofabrikanten zou het om "aangekondigde controles" gaan. De controles vonden plaats in samenwerking met de Duitse mededingingsautoriteiten.

De automakers zouden sinds 1990 informatie over auto's, kosten en leveranciers hebben uitgewisseld. Dat is gebruikelijk om bepaalde standaarden af te spreken, maar het mag niet leiden tot prijsafspraken. Vorig jaar hebben Volkswagen en Daimler zelf in Brussel opgebiecht dat er afspraken zijn gemaakt, meldde Der Spiegel deze zomer al. Volgens het weekblad gingen de autofabrikanten ervan uit dat dit hoe dan ook ontdekt zou worden.

Een woordvoerder van Volkswagen bevestigde dat het onderzoek zich ook op hun activiteiten richt. Het bedrijf laat weten dat het al langere tijd volledig meewerkt aan het onderzoek van de Europese Commissie. Klokkenluiders krijgen een korting op de boete die ze moeten betalen, als inderdaad blijkt dat regels zijn overtreden.

STER reclame