Wateroverlast in Someren, vorig jaar juni
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Schadevergoeding voor 41 Brabantse boeren na wateroverlast

41 Brabantse boeren krijgen een schadevergoeding van het waterschap na de hevige regenval van vorig jaar zomer. Het gaat om gevallen waarbij Waterschap De Dommel iets te verwijten valt, bijvoorbeeld als schade ontstond door een verstopte duiker of een ondermaatse sloot.

Het Brabantse waterschap kreeg 323 claims binnen. Een schade-expert concludeert dat in 41 zaken de klacht deels terecht was. In deze gevallen was de waterafvoer niet optimaal en had het waterschap daar iets aan kunnen doen. De vergoedingen die de boeren krijgen lopen uiteen van 2,5 procent tot 50 procent van de door hen ingediende claims.

Miljoenen euro's schade

Vorig jaar mei en juni veroorzaakten hevige regen- en hagelbuien veel overlast in Oost-Brabant en Limburg. Lokaal viel meer dan 300 millimeter. Dat is bijna vijf keer zoveel als gemiddeld in juni. Sloten, beken en rioleringen konden al dat water niet aan en overstroomden.

Boeren bleven achter met een miljoenenschade, soms met een faillissement tot gevolg. De gedupeerden probeerden op verschillende manieren hun schade vergoed te krijgen. Belangenorganisaties vroegen de regering de situatie uit te roepen tot nationale ramp, maar staatssecretaris Van Dam wees dat verzoek af.

Ook dienden de boeren massaal een claim in bij de waterschappen. Volgens de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO had een deel van de schade voorkomen kunnen worden als de waterschappen meer maatregelen hadden genomen.

Waterschap De Dommel erkent nu dat in enkele gevallen het waterschap iets te verwijten valt. Ook investeert het waterschap de komende tijd 10 tot 15 miljoen euro extra om problemen in de toekomst voor te zijn. "Tegelijkertijd moeten we ook realistisch zijn, wateroverlast is nooit met honderd procent zekerheid te voorkomen", zegt watergraaf Peter Glas tegen Omroep Brabant.

Geen vergoeding in Limburg

Het Limburgse waterschap Roer en Overmaas wees eerder nog 44 claims af. Dat waterschap concludeerde dat het geen steken had laten vallen en dat het alles had gedaan wat mogelijk was.

Advertentie via Ster.nl