Carolijn Brouwer
NOS SportAangepast

Brouwer hunkert naar zege in verslavende Ocean Race

Voor de derde keer stapt Carolijn Brouwer aan boord voor de Volvo Ocean Race, een van de meest prestigieuze zeilwedstrijden ter wereld. Tijdens een acht maanden durende race om de wereld zal ze de strijd aangaan met de elementen, om (als alles goed gaat) in juni 2018 te finishen in eigen land, in Scheveningen.

Eigenlijk heeft de 44-jarige zeilster alles al meegemaakt. Drie keer deed ze mee aan de Olympische Spelen, ze heeft meerdere wereldtitels op haar naam en in 1998 werd ze door de internationale zeilbond uitgeroepen tot zeilster van het jaar. En twee keer al was ze van de partij in de Volvo Ocean race, in 2001 als stuurvrouw van de Amer Sports en in 2014 als lid van Team SCA, dat met een louter vrouwelijke bemanning voer.

Dit keer zit ze aan boord van het Chinees-Franse Dongfeng Race Team. De Volvo Ocean Race werkt verslavend, stelt Brouwer. "Als je het eenmaal gedaan hebt, roep je na afloop: dit was eens maar nooit weer. En toch, iedereen die dat zegt, komt weer terug."

Brouwers passie voor de Volvo Ocean Race vloeit voort uit haar zucht naar avontuur, haar zoektocht naar uitdagingen. De driejaarlijkse zeilwedstrijd is voor haar de ultieme uitdaging. Toen de Franse schipper Charles Caudrelier van Dongfeng haar vroeg als trimster, hoefde ze niet lang na te denken.

"Hij beweert dat hij mij heeft gekozen omdat ik hem een aantal keer met Team SCA heb verslagen in de inportraces toen ik aan het stuur stond."

Brouwer op haar beurt roemt de teamgeest aan boord van Dongfeng. Het is de belangrijkste reden waarom ze 'ja' zei tegen Caudrelier. "Teamwork is uiteindelijk het allerbelangrijkste als je met elkaar 25 dagen op zee zit."

De Volvo Ocean Race heeft voor deze editie een aantal veranderingen doorgevoerd. Die ingrepen hadden onder andere ten doel meer vrouwen aan boord te krijgen van de schepen. Nadat Brouwer tijdens de vorige editie nog op een vrouwenboot was ingescheept, vaart ze nu mee met mannen. Daarmee komt een droom voor haar uit, aangezien ze nu kan meedoen voor de overwinning.

"We moeten eerlijk zijn, met de vrouwenboot misten we uiteindelijk de ervaring. Twaalf jaar daarvoor had voor het laatst een vrouwenboot meegedaan. Zeilen is een ervaringssport, zeker als het gaat om de Volvo Ocean Race, dus dan weet je op voorhand dat je niet gaat winnen."

Kleine stapjes

Door de deelname van Team SCA aan de vorige editie is het vrouwenzeilen duidelijk op de kaart gezet, meent Brouwer. Toch had ze bij deze editie gehoopt op een grotere vrouwelijke inbreng.

Brouwer: "De nieuwe regels zijn een stap in de goede richting, maar het is een kleine stap in de goede richting. Veel beter zou het zijn geweest als er twee vrouwenboten waren geweest. Dat is veel groter, daar bereik je veel meer mee dan met het gemengde zeilen."

Roerige start Volvo Ocean Race met veel Nederlanders

Sinds 2012 is Brouwer niet alleen zeilster, maar ook moeder. Samen met de Australische zeiler Darren Bundock heeft ze de zorg over de zesjarige Kyle.

Mogelijk wordt dit haar laatste optreden bij de Volvo Ocean Race, beseft Brouwer, want zeezeilen en moeder is geen eenvoudige combinatie. "Het interesseert hem misschien helemaal niets, want Kyle vindt zeilen niet leuk. Dus ik ben benieuwd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl