Regiopresident Maroni van Lombardije stemt tijdens het referendum
NOS NieuwsAangepast

Grote meerderheid voor meer autonomie Noord-Italiaanse regio's

In de Noord-Italiaanse regio's Lombardije en Veneto heeft een grote meerderheid in een referendum gestemd voor meer autonomie. Beide regiopresidenten hebben de overwinning geclaimd. Volgens eerste uitslagen heeft meer dan 90 procent gestemd voor het inperken van de macht van Rome.

Het referendum in Veneto zou alleen geldig zijn als meer dan 50 procent van de stemmers kwam opdagen. De opkomst lag daar rond de 57 procent. In Lombardije was geen minimum-opkomst afgesproken. De regiopresident had eerder gezegd dat hij tevreden zou zijn met een opkomst van 34 procent. Uiteindelijk heeft ruim 40 procent van de kiezers er gestemd.

Niet bindend

De uitkomst is niet bindend, maar door de uitslag hebben regiobestuurders een betere uitgangspositie in de onderhandelingen met Rome over vergroting van de regionale macht op het gebied van veiligheid, migratie, onderwijs en milieu. De centrale regering van Italië kan gesprekken daarover nu niet langer afhouden, zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Het zijn machtige regio's, die een belangrijke bijdrage leveren aan de Italiaanse economie. De uitkomsten van de referenda negeren zou niet verstandig zijn."

In Lombardije ligt onder meer de miljoenenstad Milaan en toeristentrekpleister het Comomeer. Onder meer de steden Verona, Vicenza en Venetië liggen in de regio Veneto.

De regio's Lombardije en Veneto liggen in het noorden van Italië

De opkomst bij beide referenda was hoger dan verwacht. Marghadi: "De bestuurders van Lombardije en Veneto gaan echt met een mandaat naar Rome toe."

De initiatiefnemers van het referendum willen onder meer bereiken dat er meer belastinggeld gaat naar de twee rijke gebieden. Op dit moment dragen Lombardije en Veneto betalen jaarlijks vele miljarden meer aan Rome dan ze krijgen. Dat geld zouden ze graag in de eigen provincie willen investeren, zegt Marghadi.

Onafhankelijkheid

In beide gebieden is de anti-immigratiepartij Lega Nord aan de macht. De partij is ontstaan als separatistische beweging, die pleitte voor afscheiding van Noord-Italië. Maar de afgelopen jaren is die doelstelling wat afgezwakt en streeft de Lega Nord vooral naar meer autonomie voor de noordelijke regio's.

In Lombardije en Veneto zien volgens Marghadi maar weinig mensen echt iets in onafhankelijkheid. "De tegenstellingen tussen de noordelijke en zuidelijke gebieden in Italië zijn vooral gebaseerd op geld. Als je de noordelijke regio's een ruimere portemonnee en meer autonomie biedt, neem je het onafhankelijkheidssentiment al snel weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl