Tafel Studio Voetbal 22 oktober 2017
NOS VoetbalAangepast

Een Klassieker die thuishoort op veld 5 op zondagochtend

Aan tafel bij Studio Voetbal geen superlatieven over normaliter het mooiste dat het Nederlandse clubvoetbal te bieden heeft, de Klassieker Feyenoord-Ajax. Integendeel.

"Erbarmelijk, treurig, vreselijk, stuitend", zegt Kees Jansma over de topper in De Kuip. "De tweede helft was leuk, maar ik heb zitten snakken naar intelligente passjes."

"Dit was niet normaal", stelt oud-prof Pierre van Hooijdonk. "Als de eerste 45 minuten op veld 5 van een amateurclub op zondagochtend waren gespeeld, geloven we het ook."

Klassieker was 'erbarmelijk, treurig, vreselijk'

Ex-Ajacied Kiki Musampa zoekt de oorzaak voor de matige vertoning in de spanning. "Het was voor beide teams moeilijk om naar de juiste kleur te spelen. Veel spelers konden de spanning niet aan, denk ik. Tegen andere teams gaat het wel goed, maar de belangen waren hier groot. Dat zag je."

NOS-commentator Arno Vermeulen volgt de verklaring van Musampa. "Bij Feyenoord speelden verschillende spelers hun eerste Klassieker en Ajax speelde met een achttien- en negentienjarige in het centrum van de verdediging."

'Verschrikkelijk slechte aannames'

"Maar die aannames dan?", vraagt Jansma zich af. "Lullig om te zeggen, maar die waren verschrikkelijk slecht." Musampa: "Op dit niveau mag je geen moeite hebben met aannemen. Weer die spanning."

"Ajax zette wel goed druk op Feyenoord", aldus Musampa. "Daardoor ging Feyenoord fouten maken." Van Hooijdonk: "Er moest een blunder aan te pas komen om de wedstrijd open te breken. Daarvan hebben we er genoeg gezien."

'Logica ver te zoeken in Nederlands voetbal'

Vermeulen waarschuwt Ajax: "Het grootste gevaar is nu dat Ajax gaat denken dat ze goed gespeeld hebben. Dat was niet het geval. Ajax speelde helemaal niet goed."

Van Hooijdonk zag in de Braziliaan David Neres, die drie assists gaf, en doelman André Onana lichtpunten bij Ajax. "Neres was belangrijk en Onana stond er als hij er moest staan."

Onverwacht lichtpunt uit Eindhoven

Voor Jansma kwam het lichtpunt van het weekend uit Eindhoven. Jorrit Hendrix stelde daar met een fraaie assist met links Hirving Lozano in staat te scoren.

'Wat is ie mooi deze pass!'

"Opeens was daar die Hendrix met een geweldige pass met links", aldus Jansma. "Van een speler van wie ik het eigenlijk niet verwachtte. Van Hooijdonk: "Als een exotische speler zoiets doet, is iedereen wekenlang lyrisch."

Vermeulen plaatst toch nog een kanttekening bij dit schaarse hoogtepunt: "Zeker een mooie pass. De keeper had moeten uitkomen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl