Mugabe (2e v. l.) en Ghebreyesus (5e .v .l) bij een conferentie in Uruguay eerder deze week
NOS Nieuws

Na storm van kritiek trekt WHO aanstelling Robert Mugabe in

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet af van de benoeming van Robert Mugabe tot goodwill-ambassadeur. "De afgelopen dagen heb ik er nog eens over nagedacht", zegt WHO-directeur Tedros Ghebreyesus in een bericht op de WHO-website. "Het resultaat is dat ik besloten heb de benoeming in te trekken."

De benoeming van de Zimbabwaanse dictator deed een storm van verontwaardiging opgaan. Als goodwill-ambassadeur zou hij zich moeten inzetten voor de bestrijding van ziekten als kanker en diabetes. Onder zijn bewind is het gezondheidssysteem in zijn eigen land volledig ingestort.

De belangrijkste oppositiepartij in Zimbabwe noemde de keuze van de WHO belachelijk, de mensenrechtenorganiatie Human Rights Watch koos voor het woord "beschamend". Minister Koenders van Buitenlandse Zaken sprak van een "stuitend, slecht en bizar idee".

"Ik heb goed geluisterd naar de mensen die hun bedenkingen hebben geuit", zegt Ghebreyesus. "In overleg met de regering van Zimbabwe hebben we geconcludeerd dat met dit besluit het belang van de WHO het best gediend is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl